Πώς άλλαξε η ζωή μιας μικρής προσφυγοπούλας μετά τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Είχε φτάσει στην Ελλάδα με εκ γενετής σοβαρές παραμορφώσεις στα πόδια


ΕΛΛΑΔΑ
9:43
04/11/2019
Πώς άλλαξε η ζωή μιας μικρής προσφυγοπούλας μετά τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
14
loading

Παιδί οικογένειας Κούρδων προσφύγων από το Κομπάνι της Συρίας, η σήμερα 3,5 ετών Ρουσίν έφτασε στην Ελλάδα βρέφος λίγων μηνών, το 2017, με εκ γενετής σοβαρές παραμορφώσεις στα πόδια που δεν του επέτρεπαν να σταθεί. Ήταν αντιμέτωπη με την αναπηρία. Mε την ελπίδα να χάνεται, η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Κουτσόχερο, στη Λάρισα.

Εκεί, στον Κάμπο, «γράφτηκε» μια ιστορία αλληλεγγύης, αγάπης, ελπίδας, και σήμερα παιδάκι πλέον, μπορεί όπως όλα, να τρέξει, να περπατήσει, να παίξει, να χαρεί τη ζωή.

Η συνάντηση της μητέρας του με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, καθόρισε την «επόμενη ημέρα» για τη Ρουσίν. Ήταν 7 Ιουνίου 2017. Στη Λάρισα βρίσκεται ο ιεράρχης και ο δήμος Λαρισαίων, τον τιμά για την προσφορά του στον άνθρωπο. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στο Κουτσόχερο, χτυπά η «καρδιά» ξεριζωμένων προσφύγων. Ο αρχιεπίσκοπος εκφράζει την επιθυμία να τους επισκεφθεί.

Είναι εκατοντάδες άνθρωποι, γυναικόπαιδα, οικογένειες από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας. Γλίτωσαν μέσα στα ερείπια και πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, έκαναν ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Η συντονίστρια πεδίου του δήμου Λαρισαίων στη δομή, Δανάη-Κατερίνα Νατσούλη, μιλά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για εκείνη την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου στο Κουτσόχερο.

«Αν και ήταν η περίοδος του Ραμαζανίου, ήρθαν και ζητούσαν την ευλογία για τα μωρά τους. Όπως μας έλεγαν, είδαν το γαλήνιο πρόσωπο του ιεράρχη και το χαμόγελο του, τους έδωσε ελπίδα. Μια οικογένεια Κούρδων από το Κομπάνι, πληροφορήθηκε ότι θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες ο ιεράρχης και ζήτησε να τον συναντήσει για να πάρει την ευλογία του, ειδικά για το βρέφος που κρατούσε η μάνα στην αγκαλιά της, με τις παραμορφώσεις στα πόδια του», δηλώνει

Ο Μακαριότατος, με ένα ζεστό χαμόγελο ευλογεί τα παιδάκια και βλέπει τη μητέρα με το ανήμπορο βρέφος στην αγκαλιά. Ζητά πληροφορίες για την Ρουσίν και αναθέτει αμέσως στο στενό του συνεργάτη, Λαρισαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου, που βρίσκεται εκεί, να δρομολογήσει τα αναγκαία για την ιατρική φροντίδα του παιδιού.

Μαζί με τον δήμαρχο, Απόστολο Καλογιάννη, και τον τότε αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρη Δεληγιάννη, που συνοδεύουν τον ιεράρχη στο Κουτσόχερο, ο κ. Παπανικολάου επικοινωνεί με τον καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Μαλίζο. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση της υγείας της Ρουσίν έχει αρχίσει.

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού

Τα όσα διαδραματίζονται, καταγράφουν και δημοσιογράφοι. Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απευθύνεται στους πρόσφυγες: «Δεν έχουμε την ίδια γλώσσα, αλλά είμαστε όλοι παιδιά του Θεού. Μη φοβάστε όλα θα γίνουν καλύτερα. Χρειαζόμαστε περισσότερη πίστη, περισσότερη αγάπη και περισσότερη ελπίδα. Εδώ είναι η ευκαιρία για περισσότερη αλληλεγγύη, να μοιράζουμε χαρά και χαμόγελο».

Η διερμηνέας από τη Συρία απαντά: «Είχαμε χάσει την ελπίδα... Τώρα την ξαναβρίσκουμε... Νιώσαμε τη θαλπωρή μιας αυθεντικής στοργής».

Καθηγητής Μαλίζος: Αυτονόητη η αλληλεγγύη

Ο καθηγητής, κ. Μαλίζος, μαζί με την ομάδα του, αναλαμβάνουν την αποκατάσταση του παιδιού. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το παιδάκι είχε εκ γενετής, βαρείες παραμορφώσεις των ποδιών, για τις οποίες ήταν επιβεβλημένη και καθοριστική για τη δυνατότητα του παιδιού να βαδίσει και να αναπτυχθεί φυσιολογικά, η έγκαιρη και σωστή χειρουργική διόρθωση. Διαφορετικά, η κατάσταση αυτή, θα οδηγούσε σε ισόβια αναπηρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν υπάρξει καθυστέρηση στην αποκατάσταση, η βλάβη γίνεται δυσίατη ή ακόμη και μη αναστρέψιμη.

Στο κοριτσάκι, μετά την εξέταση και την κατάλληλη προετοιμασία έγινε και στα δυο πόδια η ενδεδειγμένη επέμβαση, και σήμερα έχει μια τελείως φυσιολογική ανάπτυξη και δραστηριότητα, προς μεγάλη χαρά των γονιών του αλλά και δική μας. Η αλληλεγγύη προς κάθε πάσχοντα είναι αυτονόητη, πολύ περισσότερο για τους ανθρώπους που η βία και ο πόλεμος έδιωξε από τα σπίτια τους».

Ο καθηγητής στέλνει επίσης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους όσους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και καχυποψία τους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατατρεγμένοι, έχασαν τα σπίτια, τις δουλειές, τους συγγενείς τους και έχουν ανάγκη από στέγη, τροφή, φάρμακα και περίθαλψη. Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε ότι 97 χρόνια πριν, η Ελλάδα υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και πως από την Ελλάδα έφυγαν άλλες τόσες χιλιάδες άνθρωποι διωγμένοι από τη φτώχεια, τις κακουχίες των πολέμων και αναζήτησαν την ελπίδα σε όλες τις ηπείρους; Θα τους στηρίξουμε από καρδιάς, και σε ό,τι με αφορά, θα το κάνω, όσο είμαι όρθιος και κρατάνε τα χέρια μου», σημειώνει.

Μετά το τέλος της αποκατάστασης, η Ρουσίν με την οικογένεια της, ταξίδεψαν για τη Γερμανία. Σήμερα ζουν στο Μόναχο. Το κοριτσάκι πηγαίνει παιδικό σταθμό. Χαίρεται την ζωή. Η οικογένεια της ποτέ δεν ξεχνά τους ανθρώπους που έδωσαν απλόχερα την βοήθειά τους και ειδικά τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Σήμερα, 4 Νοεμβρίου, ο Μακαριότατος, συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής. Χρόνια, με διαρκή αγώνα, μέσα σε δύσβατα μονοπάτια, για την αγάπη, τη στοργή, την ελπίδα και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Δημοσιογραφικές αλχημείες

  Πρώτα παρουσιάζουν μόνο τους χειρότερους ιερείς του 0,1% , ύστερα το 1% που είναι ακραίοι πολιτικά, αριστερά και δεξιά,και μετά μόνο όποιον βολεύει στα διεθνοφασιστικά σχέδια κάποιων ξένων. Εργαλειοποίηση και προπαγάνδα=συκοφαντία. Το υπόλοιπο 90% των ιερέων, πολλοί αφανείς ήρωες και άγιοι άνθρωποι δεν συμφέρει να προβάλλεται ε;...

  1. avatar Μακάρι να ήταν 90% οι σωστοί χριστιανοί

   Οι περισσότεροι είναι δήθεν. Δευτέρα-Σάββατο αμαρτία και την Κυριακή εκκλησία για να δείξουν τη χριστιανοσύνη τους. Ακόμα και μέσα στην εκκλησία οι περισσότεροι συμπεριφέρονται όπως στο γήπεδο. Παραδέχομαι τον απλό παπα που ασκεί το λειτούργημα ζώντας ταπεινά, σιχαίνομαι τους τόφαλους που κυκλοφορούν με χρυσαφικά, μερσεντές και έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.

 2. avatar Guest01062016

  Μου έκανε εντύπωση η λέξη που επέλεξε η διερμηνέας: "στοργή". Είναι λυπηρό που η λέξη αυτή σπανίζει στο σύγχρονο άνθρωπο. Είναι παρήγορο πως δεν έχει εκλείψει εντελώς. Όπως και να ορίζει μια θρησκεία ή φιλοσοφία το θεό, όλοι οι άνθρωποι είναι "παιδιά" του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που έχει ειπωθεί. Αν αφήσουμε τις θολωμένες αντιλήψεις για το πως έγινε ο κόσμος, πως ορίζεται ο θεός, τι υπάρχει μετά τη ζωή, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι σωστές, καταλήγουμε πάντα στην ίδια μεγάλη αλήθεια. Καλό είναι να μην την ξεχνάμε.

  1. avatar φαρμακόγλωσσας

   χαίρομαι κι'εγώ ειλικρινά για το παιδάκι το οποίο δυστυχώς έγινε "εργαλείο", και να βοηθήσω όποιον έχει ανάγκη αλλά αυτό που με φοβίζει είναι ο "ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ" και οι ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ του καθώς και αυτό που του ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ. Ο δικός μου ΘΕΟΣ δεν μου υπαγορεύει κάτι τέτοιο ενώ το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο όσο βλέπω ότι κανείς από τους ......ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ δεν τολμάει να τον βάλει σε τάξη όταν απειλεί και εκβιάζει τους πάντες με ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

   1. avatar Guest01062016

    Συμφωνώ πως η Ελλάδα σήμερα απειλείται και οφείλει να αμυνθεί. Όμως έχω την πεποίθηση πως ΕΝΑΣ θεός υπάρχει και ΔΕΝ υπαγορεύει. Οι θρησκείες υπαγορεύουν, κι εκεί ακριβώς αρχίζουν τα λάθη.

 3. avatar σαν δε ντρέπεστε λιγάκι

  όλοι στο βρώμικο κόλπο ,δεν θα έλειπαν βέβαια και οι κληρικοί των οποίων τη...φιλανθρωπία βλέπουμε πίσω και δίπλα στον ΠΥΡΓΟ στο λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ εδώ και τέσσερα -πέντε χρόνια.Οι ΕΛΛΗΝΕΣ της Μ.ΑΣΙΑΣ δεν ήταν ούτε ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ούτε ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ. Ηταν ΕΛΛΗΝΕΣ/ ΟΜΟΘΡΗΣΚΟΙ/ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ/ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΙ,ούτε ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ η ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ για να εισβάλλουν στην ΕΛΛΑΔΑ ούτε ήταν/είναι ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ. Χαίρομαι ειλικρινά για το παιδάκι παρ'όλο που δεν είδα την ίδια ...ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ και για τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ της ΚΡΙΣΗΣ και λυπάμαι ειλικρινά Για τους 15.000 πνιγμένους της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ που η ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ...φιλανθρωπία/αλληλεγγύη σας θεωρεί ...αμελητέα ποσότητα όπως και γι'αυτούς που ληστεύτηκαν/βιάστηκαν/δολοφονήθηκαν από τα ....κατατρεγμένα ...αδέλφια σας. Χαίρομαι πολύ επίσης, και ευτυχώς, που δεν είμαι ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.......ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ/ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ.

  1. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ

   Δυστυχώς τα ΜΜΕ είναι φερέφωνα των κυβερνώντων. Οι κυβερνώντες έχουν δώσει γραμμή οι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ να εμφανίζονται ως πρόσφυγες και ως μετανάστες. Ο τσιπροτάκης είναι και αυτός ένα πιόνι των ΜΚΟ και της ΕΕ.

 4. avatar χριστιανοταλιμπαν

  Αυτά να τα βλέπουν οι "δικοί μας" χριστιανοταλιμπαν πχ Σκύδρα

  1. avatar Από ανθελληνικές αθεοταλιμπανιές εσύ άλλο τι θα πεις

   Μπράβο στους κατοίκους.Τότε ο Μεταξάς απεδείχθη πιο Έλληνας από πολλούς σημερινούς πολιτικούς. Τώρα πρέπει να πούμε πολλά ΟΧΙ οι πολίτες.

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Μέσα από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, οι "αγανακτισμένοι πολίτες" έριχναν όλη τους τη "λύσσα" για τους "λαθρομετανάστες" και τους "παρείσακτους". Το κλίμα μίσους και ξενοφοβίας είχε ήδη καλλιεργηθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών (23-10-2019) κατά το οποίο ο Δήμαρχος κατέθεσε ψήφισμα για τη μη εγκατάσταση νέων προσφύγων στο Δήμο, όπως και με τη συνάντηση που ακολούθησε για το ίδιο θέμα όλων των δημάρχων του νομού. Αναρωτήθηκαν οι παραπάνω κύριοι μήπως για τις αιτίες του προσφυγικού;

  Η καλύτερη φύλαξη των συνόρων με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, της "FRONTEX", της ΕΕ, όπως επικαλούνται Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτοί που σπρώχνουν λαούς στην προσφυγιά και στη φτώχεια είναι υποκριτικό να πιστεύει κανείς ότι θα φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας. Αφεντικά τους είναι τα συμφέροντα των πολυεθνικών στην ευρύτερη περιοχή.

  Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εισβολείς στην Ελλάδα και αλλού, αλλά τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ σε βάρος μιας σειράς λαών. Είναι θύματα καταπιεστικών καθεστώτων, της άγριας εκμετάλλευσης που υπόκεινται πολλοί λαοί από μια χούφτα εκμεταλλευτές με τη συμμετοχή - συνενοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων. Εξαναγκάζονται να μετακινηθούν, πληρώνοντας αδρά τους δουλεμπόρους. Πολλοί απ’ αυτούς το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή. Το Αιγαίο πέλαγος και η Μεσόγειος έχουν γίνει υγρός τάφος χιλιάδων ανθρώπων.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_81.html

  1. avatar καλύτερη φύλαξη των συνόρων

   εσείς οι .....ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ του ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΑΣΥΝΟΡΑ,η ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ/ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ?Ποιός τους εξανάγκασε και ποιός τους όπλισε το χέρι να σηκώσουν το όπλο ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΔΕΛΦΟΥ? Ξέρετε εσείς από τέτοια.....Αμα λοιπόν πούμε εμείς στην ΑΜΕΡΙΚΗ/ΕΕ/ΡΩΣΙΑ να σταματήσουν το κόλπο θα τρομάξουν τόσο που θα ...σεστούν απάνω τους. ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΚΙ'ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ σύμφωνα με την τακτική της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ που περιλαμβάνει και τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΧΗΣ σε μιά μικρή χώρα που έχει το μισό πληθυσμό της Ν.ΥΟΡΚΗΣ. Γελάνε μαζί σας και οι γαρίδες ......φιλάνθρωποι/αλληλέγγυοι/μισέλληνες/ΣΤΑΛΙΝΟΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ....

 6. avatar allahu akbar!!

  Ο δικός μου θεός λέει ότι είστε άπιστη και για εσάς τους απίστους εφαρμόζουμε τη Σαρία στα αραβικά: شريعة, . allahu akbar!!
  Αν η εκκλησία δεν κάνει κάτι πρώτα για τους δικούς της πιστούς είναι θέμα χρόνου να σας κυνηγήσουν και εσάς. Αλλά από βολεμένους παπάδες τη να περιμένεις …..

 7. avatar Autoapascholoumenos

  Από τους ελάχιστους ιεράρχες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι, σε υψηλές θέσεις της Εκκλησίας μας, βρίσκονται άξιοι άνθρωποι που, στο τέλος-τέλος, μεταδίδουν το αληθινό μήνυμα της θρησκείας μας. Η πραότητα που εκπέμπει αυτός ο άνθρωπος είναι συγκλονιστική. Η ομιλία του στάζει μέλι. Μακάρι η Εκκλησία μας να είχε μόνο τέτοιους εκπροσώπους!

 8. avatar Αυτοί που υποστηρίζουν τις εκτρώσεις έχουν γεννηθεί. 300.000 κάθε χρόνο!!!

  Στην μικρασιατική καταστροφή Η Ελλάδα δεν δέχτηκε πρόσφυγες από κάποια άλλη χώρα ! δέχτηκε πρόσφυγες από τον εαυτό της. Ευχάριστο το γεγονός ότι η μικρή μπορεί να περπατήσει ξανά. και εμείς όταν φεύγουμε να πάμε σε άλλη χώρα δεν παίρναμε λαθραία από τα σύνορά τους . πηγαίνουμε για δουλειά. Νόμιμα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει