Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν σήμερα στις 12:30 πάνω από το νησί των Λειψών σε ύψος 24.000 ποδών. Άμεσα απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Η τουρκική πολεμική αεροπορία ήθελε σήμερα να δείξει την ισχύ της καθώς στην Άγκυρα γιορτάζουν τα 96α γενέθλια της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Δύο ζευγάρια τουρκικών μαχητικών πέταξαν νότια της Σάμου παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στην περιοχή του Φαρμακονησίου. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε το ζεύγος ετοιμότητας που είχε στο προκεχωρημένο αεροδρόμιο της Σκύρου. Οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των ελλήνων χειριστών με αποτέλεσμα η αναχαίτιση να εξελιχθεί σε μια σκληρή αερομαχία.

Οι Έλληνες χειριστές πήραν το τακτικό πλεονέκτημα και προς στιγμήν τα τουρκικά μαχητικά έδειξαν να αποχωρούν, ωστόσο έστρεψαν και πάλι δυτικά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και δεύτερη αερομαχία. Σύντομα τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Άγκυρα έστειλε στον Ελληνικό Ενάεριο Χώρο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σημείωσε παραβίαση ανατολικά της Ρόδου.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη ετοιμασίες για την άσκηση Μέδουσα με τους Αιγυπτίους από 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το Κάιρο αναμένεται να στείλει για την άσκηση που θα διεξαχθεί ανατολικά της Καρπάθου, έξι μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικπτεροφόρο, μια κορβέτα στελθ, 2-3 μικρότερες μονάδες καθώς επισης πεζοναύτες και βατραχανθρώπους.

Να προσθέσουμε πως μετά την χθεσινή αναφορά Ακάρ στην Μπλε Πατρίδα και την Κύπρο, η Τουρκία αναμένεται να διεξάγει αύριο ναυτική άσκηση σε περιοχή που έχει δεσμεύση παράνομα νοτιοδυτικά της Πάφου. Μέρος της δεσμευμένης περιοχής συμπίπτει με κομμάτι των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ . H Λευκωσία απάντησε με αντιnavtex.

Τέλος υπάρχει μια πληροφορία την οποία μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ την οποία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνουν από το Ελληνικό Πεντάγωνο σύμφωνα με την οποία αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά θα πετάξουν αύριο πάνω από το Αιγαίο και συνοδεία ελληνικών F-16 θα φτάσουν μέχρι το Κυπριακό FIR.