Πότε αλλάζει η ώρα

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την κατάργησή της


ΕΛΛΑΔΑ
9:02
16/09/2019
Πότε αλλάζει η ώρα
29
loading

Μία ώρα πίσω θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και φέτος η αλλαγή αυτή θα γίνει στις 27 του μηνός.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα γυρίσουμε στη θερινή, δηλαδή μία ώρα μπροστά.

Οι αντιδράσεις για την αλλαγή της ώρας

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, μια νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αυτές αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έπειτα από έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι στη μεγάλη πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της κατάργησής τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες με το 84% από αυτούς να θέλουν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας. Επικριτές λένε πως στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, που αποτελούσαν το 70% των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να γίνει το 2019. Όμως τα κράτη μέλη αποφάσισαν να πάρουν χρόνο για να το σκεφθούν: στη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών, αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί ένα «πάτσγουορκ» ζωνών ώρας.

Τα επόμενα βήματα

Αν αυτό το σχέδιο νόμου, που θα πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, εγκριθεί οριστικά, οι χώρες που θα επιλέξουν τη θερινή ώρα θα αλλάξουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους τον Μάρτιο του 2021 και εκείνες που θα επιλέξουν τη χειμερινή ώρα, τον Οκτώβριο του 2021.

Όμως οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα «οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας σε ορισμένες χώρες και της χειμερινής ώρας σε άλλες δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα "πάτσγουορκ" διαφορετικών ωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά συνέπεια αναμένουμε από τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις αποφάσεις τους», δήλωσε κατά τη χθεσινή συζήτηση η Σουηδή ευρωβουλευτής Μαρίτα Ούλβσκογκ (S&D, αριστερά), εισηγήτρια του κειμένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει 27 μέλη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι θα παραμείνει στο παρόν σύστημα μετά το Brexit.

Στη Γαλλία, διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης τον Φεβρουάριο έλαβε περισσότερες από δύο εκατομμύρια απαντήσεις, με σχεδόν το 84% να τάσσεται υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας. Τη θερινή ώρα επέλεξε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε αυτή τη μη δεσμευτική διαβούλευση.

Η αλλαγή της ώρας έχει αποτελέσει επίσης αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κάποιοι βουλευτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την καταργήσουν. Προς το παρόν, η Χαβάη και το μεγαλύτερο μέρος της Αριζόνα δεν ακολουθούν την πρακτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία αποφάσισε το 2011 να υιοθετήσει μόνιμα τη θερινή ώρα στην προσπάθεια να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών της, αλλά το 2014 στράφηκε μόνιμα στη χειμερινή ώρα, έπειτα από δημόσιες διαμαρτυρίες.

Η πλειονότητα των χωρών εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δεν μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar ΜΟΝΟ ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΕΙΔΗ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

  ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΣΕ ΘΕΡΙΝΗ ΕΝΝΟΕΙΤΕ! ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (Η ΜΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ Η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΩΡΑ. ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6 ΚΑΙ 7 Η ΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΑ. ΕΛΕΟΣ! ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ! ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ ΣΤΑΝΤΑΡΑΚΙ

  1. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

   Υπάρχουν και τα νησιά υπάρχει όμως και η ηπειρωτική χώρα. Εσύ θες θερινή ρωτά όμως και τον κάτοικο της Δυτικής Ελλάδας. Τι θέλει; εγώ είμαι υπέρ της ενδιάμεσης ώρας (+2.5) κι αυτή θέλω να μείνει μόνιμα. Εγώ που ζω Θεσσαλονίκη νομίζω ότι έχουμε 4 μεγάλα θέματα να λύσουμε.

   1. Με το να νυχτώνει από τις 5 το χειμώνα με πιάνει ψυχοπλάκωμα
   2. Με το να νυχτώνει στις 9 το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο να βγεις βόλτα νωρίς το απόγευμα (λόγω έντονης ζέστης η ακόμη και καύσωνα)
   3. Με το να ξημερώνει από τις 5 το καλοκαίρι πιάνει η πολλή ζέστη από πολύ νωρίς
   4. Με το να ξημερώνει στις 9 το χειμώνα πως θα πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο και οι μεγάλοι στη δουλειά; Μέσα στα μαύρα σκοτάδια;

   Στα ανατολικά της χώρας ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη χειμερινή ώρα ενώ στα δυτικά της χώρας ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά αργά με τη θερινή ώρα. Ας βρούμε όλη η Ευρώπη μια μέση λύση στο θέμα να τελειώνουμε. Ας πούμε πχ η Ανατολική Ευρώπη +2.5, η κεντρική Ευρώπη +1.5, η δυτική Ευρώπη +0.5 και η ευρωπαϊκή Ρωσία +3.5 και τέλος. Ας μην το ξανακουνήσουμε από εκεί. Ένας ισορροπημένος μέσος όρος.

   Ακραίες ώρες Ανατολής - Δύσης ηλίου με +2.5 για Αθήνα:

   Ανατολή: 05:31-08:11
   Δύση: 17:35-20:21

   Ε για Κέρκυρα αυτές πάνε 0.5 ώρα αργότερα ενώ για Καστελόριζο πάνε 0.5 ώρα νωρίτερα. Καλές ώρες για ξημέρωμα και νύχτωμα δε νομίζεις;

 2. avatar Τυχικοκο

  Μην είστε χαζοί δε! Ψηφίστε Οκτώβριο να κοιμάστε μια ώρα παραπάνω.....

  1. avatar Εγώ πάντως

   Ψηφίζω Οκτώβριο

 3. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2

  Ο Ήλιος έχει μια συγκεκριμένη \"θέση\" πάνω από κάθε γεωγραφική περιοχή ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Για την Ελλάδα η θέση αυτή αντιστοιχεί στη σύμβαση UTC+2, ήτοι στη γνωστή-και ορθή- χειμερινή ώρα. Η θερινή ώρα είναι αποκύημα αρρώστων μυαλών τα οποία με πρόσχημα την -ανύπαρκτη αν και τόσο άκριτα πολυδιαφημισμένη- εξοικονόμηση ενέργειας αποφάσισαν να \"παίξουν\" με την αντίληψη των ανθρώπων περί χρόνου, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό υπό όρους εύρυθμης λειτουργίας των ψυχοσωματικών διεργασιών (κιρκαδικός κύκλος, διαταραχή ύπνου, τροχαία δυστυχήματα, άγχος κλπ). Επιτέλους τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξαλείψουν αυτό το ατόπημα και να επιστρέψουν στην ορθή αντιστοιχία μεταξύ θέσης του Ήλιου και ενδείξεων των δεικτών του ρολογιού, δηλ. τη χειμερινή ώρα, για πάντα. Ας μην την αφήσουμε να χαθεί θεσπίζοντας την παράνοια της θερινής ώρας για 12 μήνες κάθε χρόνο. Όσο για την περιβόητη αίσθηση ευφορίας που δίνει μια επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός κάθε απόγευμα, πρόκειται για αυταπάτη, καθώς η επιμήκυνση της διάρκειας της μέρας (για όσους το επιθυμούν) προκύπτει φυσικά μέσω της κλίσης του άξονα και της τροχιάς της Γης, κι όχι με τεχνητές παρεμβάσεις. Αν ήταν έτσι, γιατί να μην προτείνουμε να αλλάξει η ζώνη ώρας της Ελλάδας και να ακολουθεί την ώρα Ιαπωνίας? Να νυχτώνει στις 4 το πρωί και να ξημερώνει στις 12 το μεσημέρι..! Φανταστείτε πόσο ηλιακό φως θα είχαμε να \"χαιρόμαστε\" κάθε απόγευμα..Εάν παραμείνει η χώρα μας στη ζώνη UTC+3 (θερινή) θα είναι έγκλημα!

  1. avatar Parkis

   Όπου βλέπεις πολλά νεύρα... άλλο φταίει:)

  2. avatar μας επεισες

   αντε για νανι τωρα

  3. avatar Τυχικοκο

   Έτσι ακριβώς!!!!!!!!!!! Να μπορούμε να κοιμόμαστε και μια ώρα παραπάνω. Έτσι δεν είναι δε φίλε;;Αμαρτία δεν είναι;;;;;

 4. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

  Η μέση λύση είναι μονόδρομος.

 5. avatar Λεω τωρα εγω….

  ΘΕΡΙΝΗ μονιμα. Οχι νυχτα απο τις 5.30 το απογευμα. Ειδικα στην Αθηνα με ο,τι επικρατει δε θα βγαινουν, γυναικα μονη ή ηλικιωμενοι εξω τα απογευματα, επι 5 μηνες.

 6. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

  Θα πρότεινα για την Ελλάδα την ενδιάμεση ώρα (GMT+2:30). Ταυτόχρονα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που υποστηρίζω την ενδιάμεση ώρα:

  1. Άλλοι θέλουν θερινή ώρα ενώ άλλοι θέλουν χειμερινή ώρα (μέσος όρος)

  2. Σαν Ελλάδα (αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης λίγο ή πολύ) στα ανατολικά ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη χειμερινή ώρα ενώ στα δυτικά ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά αργά με τη θερινή ώρα (μέσος όρος)

  3. Άλλες χώρες είναι ανατολικά της ζώνης ώρας τους ενώ άλλες χώρες είναι δυτικά της ζώνης ώρας τους (μέσος όρος)

  Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη θα έχει GMT+2:30, η κεντρική Ευρώπη θα έχει GMT+1:30, η δυτική Ευρώπη θα έχει GMT+0:30, η ευρωπαϊκή Ρωσία θα έχει GMT+3:30 και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα στην Αθήνα οι ακραίες ώρες Ανατολής και Δύσης ηλίου θα είναι οι εξής:

  Ανατολή: 05:31-08:11

  Δύση: 17:35-20:21

  Έτσι δε θα γίνει κομφούζιο σχετικά με την ώρα. Θα επιβληθεί σε κάθε μέλος - κράτος της ΕΕ κι όχι μόνο να πάει τα ρολόγια του στο μισάωρο. Κι αυτό να γίνει παντού στην Ευρώπη ακόμη και σε κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ακόμη και σε κράτη που έχουν ήδη καταργήσει την αλλαγή ώρας. Φανταστείτε άλλα κράτη να επιλέξουν θερινή κι άλλα να επιλέξουν χειμερινή τι έχει να γίνει! Κομφούζιο θα γίνει. Καταρχάς θα καταργηθούν τα timezones έτσι. Ενώ αν πάμε όλοι στο μισάωρο τα ρολόγια μας τότε όλα θα είναι καλά.

  1. avatar μας επεισες

   εδω βρηκες να το προτεινεις βρε καημενε; τι το περασες το μπηστ; Nature ή Science; τραβα σε κανα συνεδριο να πεις τις θεωριες σου....

   η καθε ψωναρα βγαινει εδω και το παιζει αινσταιν.. υπαρχει και η τατιανα για οσους ενδιαφερονται... υπαρχει και το σταρ

 7. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

  Θα πρότεινα για την Ελλάδα την ενδιάμεση ώρα (GMT+2:30). Ταυτόχρονα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που υποστηρίζω την ενδιάμεση ώρα:

  1. Άλλοι θέλουν θερινή ώρα ενώ άλλοι θέλουν χειμερινή ώρα (μέσος όρος)

  2. Σαν Ελλάδα (αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης λίγο ή πολύ) στα ανατολικά ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη χειμερινή ώρα ενώ στα δυτικά ξημερώνει και νυχτώνει υπερβολικά νωρίς με τη θερινή ώρα (μέσος όρος)

  3. Άλλες χώρες είναι ανατολικά της ζώνης ώρας τους ενώ άλλες χώρες είναι δυτικά της ζώνης ώρας τους (μέσος όρος)

  Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη θα έχει GMT+2:30, η κεντρική Ευρώπη θα έχει GMT+1:30, η δυτική Ευρώπη θα έχει GMT+0:30, η ευρωπαϊκή Ρωσία θα έχει GMT+3:30 και πάει λέγοντας. Ταυτόχρονα στην Αθήνα οι ακραίες ώρες Ανατολής και Δύσης ηλίου θα είναι οι εξής:

  Ανατολή: 05:31-08:11

  Δύση: 17:35-20:21

  Έτσι δε θα γίνει κομφούζιο σχετικά με την ώρα. Θα επιβληθεί σε κάθε μέλος - κράτος της ΕΕ κι όχι μόνο να πάει τα ρολόγια του στο μισάωρο. Κι αυτό να γίνει παντού στην Ευρώπη ακόμη και σε κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ακόμη και σε κράτη που έχουν ήδη καταργήσει την αλλαγή ώρας. Φανταστείτε άλλα κράτη να επιλέξουν θερινή κι άλλα να επιλέξουν χειμερινή τι έχει να γίνει! Κομφούζιο θα γίνει. Καταρχάς θα καταργηθούν τα timezones έτσι. Ενώ αν πάμε όλοι στο μισάωρο τα ρολόγια μας τότε όλα θα είναι καλά.

  Καλύτερα λοιπόν με την ενδιάμεση ώρα (+2.5 GMT)

 8. avatar KΛΕΩΝ

  Οι χωρες του Νοτου δεν εχουν να κερδισουν απολυτως τιποτα απο τη μη αλλαγη ωρας....και οι του Βορρα...πιστευουν οτι ετσι θα σταματησουν να αυτοκτονουν απο καταθλιψη οι πολιτες τους!

 9. avatar iojik

  Μόνο χειμερινή. Αρκετά με την ανωμαλία της θερινής

  1. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

   Εγώ θα προτιμούσα την ενδιάμεση ώρα. Δηλαδή 30\' μπροστά από τη χειμερινή και ταυτόχρονα 30\' πίσω από τη θερινή. Μάλιστα από το 1996 μέχρι και το 2001 στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες πολιτείες κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες ίσχυε μισάωρο.

 10. avatar Συμφωνω

  Θερινη

 11. avatar ΝΑΣ

  Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τη θερινή ώρα. Σωστά παιδιά ?

  1. avatar Τυχικοκο

   ΟΧΙ

  2. avatar iojik

   Όχι βέβαια. Να ξεπεράσετε το κόμπλεξ του\"να΄χω ώρα να βγω να διασκεδάσω\" Αυτά μας φάγανε.

   1. avatar Τυχικοκο

    Καθόλου δε μας φαγανε

   2. avatar @iojik

    Αν όμως κρατήσουμε την κακιά ώρα (GMT+2) όλοι οι εκλγηματίες θα βγαίνουν να κλέψουν 1 ώρα νωρίτερα. Δε θα μπορούμε να βγούμε απογευματινή βόλτα το χειμώνα άσε που το να νυχτώνει από τις 5 είναι χάλια!!! Και στην τελική γιατί αποκαλείς τη θερινή ανωμαλία;;; Η Ελλάδα τόσο για τον τουρισμό όσο και για την εγκληματικότητα πρέπει να έχει GMT+3 κι όχι GMT+2. Η GMT+2 είναι η ώρα κεντρικής Ευρώπης. Όχι η δική μας ώρα. Κανονικά πρέπει όλη η Ευρώπη να κρατήσει τη θερινή ούτε δημοψήφισμα ούτε τίποτα. Μόνο θερινή ρε μπετοβλακα!!!

    1. avatar iojik

     Δεν γίνεται να ξυπνάνε στα μαύρα μεσάνυχτα όσοι δουλεύουν επειδή μερικοί ηλίθιοι θέλουν να διασκεδάζουν μια ώρα παραπάνω.
     Και καιρός να καταλάβετε ότι μια οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και ειδικά σε αυτού του είδους τους τουρίστες, που δεν έχουν φράγκο.

     1. avatar Ώρα Ελλάδος UTC+2:30

      Εγώ φίλε θα πρότεινα μισάωρο. Έτσι και δε θα ξυπνάνε νύχτα όσοι δουλεύουν και θα έχουν διασκέδαση οι ηλιθιοι που αναφέρεις

 12. avatar Social Distortion.

  Θερινή.

  1. avatar panorano

   Η υπόθεση σήκωνει δημοψήφισμα...
   Αλλά πρέπει να σκεφτούμε πως θα θέσουμε το ερώτημα...

   1. avatar Αστρονομικα

    Και δημοψήφισμα να παίξει, πάλι ότι θέλουν αυτοί θα κάνουν.

   2. avatar Social Distortion.

    Έφυγε ο κωλοτούμπας...

   3. avatar @panorano

    Θα πρέπει να το θέσουμε ως εξής:

    Μετά την απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας στη χώρα επιθυμώ να μείνει μονιμα:

    Α. Η χειμερινή ώρα
    Β. Η θερινή ώρα
    Γ. Η ενδιάμεση ώρα

    Σταυρός δίπλα στην επιλογή σας!!!

    Οποία από τις 3 επιλογές πάρει τις πιο πολλές ψήφους από τους Έλληνες πολίτες θα ισχύσει μόνιμα.

    Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της ενδιάμεσης ώρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει