Ταλαιπωρία υφίστανται οι προσκυνητές του Αγίου Όρους αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, λόγω των μπλόκων που έχουν στήσει οι κάτοικοι της Ιερισσού στις εισόδους του χωριού τους, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις των δύο συντοπιτών τους που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Οι κάτοικοι της Ιερισσού ανοίγουν τα μπλόκα τους δύο φορές την ημέρα και για μία ώρα, μία στις 9 το πρωί και μία στις 6 το απόγευμα, ώρες που είναι προγραμματισμένα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τους προσκυνητές της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει αναχώματα στις εισόδους που συνδέουν το χωριό τους με το Γομάτι και το Στρατώνι, εμποδίζοντας έτσι την οδική διέλευση των οχημάτων από και προς την Ιερισσό, ενώ έχουν αναρτήσει και πανό, καταγγέλλοντας, όπως αναφέρουν, τη σύλληψη των δύο συγχωριανών τους και την «κρατική καταστολή».

Εκτός του παραπάνω ωραρίου επιτρέπουν τη διέλευση ασθενοφόρων αλλά και έκτακτων περιπτώσεων. Το «απαγορευτικό» όπως ισχυρίζονται τηρείται αυστηρά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα του χωριού κατά της λειτουργίας των μεταλλείων ζητούν την κατανόηση των πολιτών, ενώ με φυλλάδια που μοιράζουν και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ εξηγούν τους λόγους των κινητοποιήσεών τους.