Τους σκοπούς και τις δράσεις του κινήματος Special Olympics Hellas, παρουσίασε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού σωματείου, Διονύσης Κοδέλλας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου στο Γουδί.

Ενός κινήματος που στηρίζεται καθ΄ολοκληρία στον εθελοντισμό και ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 51 χρόνια (σ.σ. 32 έτη ζωής μετράει στη χώρα μας) με σκοπό να παρέχει σε άτομα με νοητική αναπηρία ευκαιρίες προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες.

Παράλληλα, ο κ. Κοδέλλας αναφέρθηκε στη συνεργασία και τη στήριξη με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον Πάνο Βαζαίο, συντονιστή προγράμματος πρακτικής άσκησης και μέλος της ομάδας διαχείρισης δωρεών.

«Τα Special Olympics είναι ένα παγκόσμιο κίνημα. Συμμετέχουν 192 χώρες, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την τελευταία χρονιά, στις αθλητικές δραστηριότητές του ανά τον κόσμο, έλαβαν μέρος περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αθλητές με νοητική αναπηρία.

Ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσης Κοδέλλας

Στην Ελλάδα, τα Special Olympics τα οποία ιδρύθηκαν το 1987 ήδη αριθμούν περίπου 900 αφοσιωμένους εθελοντές–προπονητές, καθηγητές φυσικής αγωγής, ειδικευμένοι στην ειδική αγωγή, που προσφέρουν σε ετήσια βάση δυνατότητες προπόνησης σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα μέσω των οποίων παρέχουμε στους αθλητές μας την δυνατότητα να αναπτύσσονται σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και να συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός, σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης.

Οι προπονητές αυτοί είναι το οξυγόνο μας. Είναι η καρδιά μας. Στη διάρκεια της 32χρονης διαδρομής τους, τα Special Olympics Hellas καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών σαν ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με κινητήρια δύναμή τους την ιδέα της κοινωνίας που προτιμά να εντάσσει και να ενδυναμώνει παρά να αποκλείει άτομα με διανοητική αναπηρία.

Παράλληλα, τα Special Olympics, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και των προγραμμάτων Unified (κοινωνικής ένταξης μέσω αθλητικής συμμετοχής), Unify (συνύπαρξης με ομηλίκους χωρίς διανοητική αναπηρία), νεαροί αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), αθλητές με κινητική και διανοητική αναπηρία (Motor Activity Training Program), αθλητές ηγέτες (Athletes Leadership Program) αλλά και του προγράμματος εθελοντισμού, έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με διανοητική αναπηρία, αλλά και της ανάδειξης του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας.

Η παρουσία του ιδρύματος στα Special Olympics Hellas αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης

Μέσα από δράσεις που διοργανώνουν τα Special Olympics Hellas έχουμε πετύχει την ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας και την ένταξη των αθλητών μας, στους κόλπους της», είπε ο κ. Κοδέλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοδοξία των Special Olympics Hellas για επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος σε όλη την περιφέρεια, που όπως είπε χαρακτηριστικά «εξακολουθεί να διακατέχεται από προκαταλήψεις όσον αφορά στα άτομα με νοητική αναπηρία».

Ο συντονιστής προγράμματος πρακτικής άσκησης και μέλος της ομάδας διαχείρισης δωρεών του Ι.Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Βαζαίος

«Η περιφέρεια είναι διαφορετική. Υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις όσον αφορά στα παιδιά με νοητική αναπηρία. Τα κρύβουν και τους στερούν μια ζωή μέσα από την οποία θα μπορούσαν να τα φέρουν σε επαφή με τον αθλητισμό και όχι μόνο. Τους στερούν το δικαίωμα να έχουν μια ζωή κανονική. Τους στερούν το δικαίωμα να εξελιχθούν.

Τα καταδικάζουν σε μια μίζερη ζωή λόγω των προκαταλήψεων. Κι αυτό θέλουμε να το σταματήσουμε στο μέτρο που μπορούμε και μας επιτρέπεται. Και θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε με δράσεις στην περιφέρεια. Με ενημέρωση. Με όποιο μέσο μπορούμε, ώστε αυτά τα παιδιά να ζήσουν μια κανονική ζωή. Φιλοδοξούμε ότι με τις δράσεις αυτές θα περάσουμε το μήνυμά μας. Αρωγό στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει ενστερνιστεί τις ανησυχίες μας αλλά και τους προβληματισμούς μας για το μέλλον αυτών των παιδιών.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί δύο μεγάλα προγράμματα τα οποία έχουν βάθος τριετίας, το Play Unified, Learn Unified: Παίζουμε Μαζί, Μαθαίνουμε Μαζί αλλά και το αναπτυξιακό. Στο πρώτο πρόγραμμα, προσπαθούμε να διεισδύσουμε μέσα σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Να ενημερώσουμε χιλιάδες μαθητές τι είμαστε τι κάνουμε. Και εκεί είναι η δεξαμενή απ’ όπου θα πάρουμε τους νέους εθελοντές μας.

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα έχει μείνει λίγο πίσω, λόγω των προκαταλήψεων που ανέφερα. Είχαμε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, με πενιχρά μέσα, ώστε να επεκταθούμε σε περισσότερα μέρη ανά την Ελλάδα. Πλέον με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το πρόγραμμα αυτό θα ταξιδέψει σε βάθος τριετίας σε 21 νέες πόλεις.

Το πρόγραμμα αυτή στοιχίζει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει επτά νέες πόλεις κάθε χρόνια, ώστε να φτάσουμε τις 21 τα επόμενα τρία χρόνια. Επιδίωξή μας είναι να φέρουμε στα Special Olympics όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και άτομα με νοητική αναπηρία.

Για να αποκτήσουν μια νέα ζωή. Μια ζωή που θα την χαρούν περισσότερο, ακόμα και από τους γονείς τους. Η παρουσία του Ιδρύματος στα Special Olympics Hellas, αποτελεί για εμάς ψήφο εμπιστοσύνης».

Ο Πάνος Βαζαίος από την πλευρά του είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι ιδιαίτερη χαρά που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ενταχθεί στην οικογένεια των Special Olympics. Το Ίδρυμα τα τελευταία πέντε χρόνια υποστηρίζει το Κίνημα των Special Olympics Hellas. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των Special Olympics Hellas, υποστηρίζουμε την επέκταση του προγράμματος του οργανισμού σε 21 πόλεις-στόχους στην Ελλάδα, καθώς και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του για τρία χρόνια.

Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση του έργου των Special Olympics Hellas και κατ’ επέκταση η αύξηση της πρόσβασης και των ευκαιριών στα σχολικά προγράμματα αθλητισμού για μία κοινότητα ανθρώπων που αποτελεί το 3–4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράλληλα, πέρυσι υποστηρίξαμε την επέκταση της πλατφόρμας Unified Sports με συνεργασία με τα Special Olympics International σε 14 χώρες, με μια δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων».

«Τα άτομα χωρίς αναπηρία επωφελούνται περισσότερο»

Ο διευθυντής αθλημάτων, Βασίλης Κασιμάτης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Play Unified το οποίο επιτρέπει σε άτομα όλων των ηλικιών, με και χωρίς διανοητική αναπηρία, να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές ομάδες. «Η δράση στοχεύει στα αδύναμο σημείο: τα παιδιά. Εάν δεν εκπαιδεύσεις τα παιδιά, δεν μπορείς να αλλάξεις πράγματα.

Μέσω του προγράμματος αυτού, όλοι οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, βελτιώνουν την τεχνική τους, προκαλούν τον συναγωνισμό, δημιουργούν φιλίες και κυρίως μαθαίνουν να συνυπάρχουν. Είναι μια win-win σχέση. Ερευνητικά έχει δείξει ότι τα άτομα χωρίς αναπηρία επωφελούνται περισσότερο από αυτή τη δραστηριότητα, απ’ ότι οι αθλητές με νοητική αναπηρία.

Τα μοντέλα ανάπτυξης του προγράμματος είναι τρία: μοντέλο αναψυχής όπου διασκεδάζουν όλοι μαζί με κοινές (μεικτές) αθλητικές ομάδες και δραστηριότητες, το μοντέλο ανάπτυξης όπου συμμετέχουν παίκτες με υψηλότερες ικανότητες ως μέντορες και το ανταγωνιστικό μοντέλο.

Η είσοδός μας στα σχολεία βοηθάει στην ανάπτυξη του προγράμματος, αφού δημιουργείται μια μαγική σχέση μεταξύ των μαθητών. Όπου μάλιστα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό προπονητικό πρόγραμμα, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Το πρώτο έτος υλοποίησης ήδη μας έχει βάλει σε 40 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Δηλαδή έχουμε προσεγγίσει περισσότερους από 4.000 μαθητές. Στόχος μας είναι τον δεύτερο χρόνο αυτά τα σχολεία να διπλασιαστούν, ώστε με το τέλος της τριετίας, να έχουμε φτάσει τα 200 σχολεία που θα έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασιμάτης.

«Οι οικογένειες αποτελούν τον βασικό παράγοντα στην κοινωνικοποίηση των αθλητών»

Η υπεύθυνη προγράμματος οικογενειών Special Olympics Hellas, Βικτωρία Τούση, αναφέρθηκε στον θεσμό του family forum, ο οποίος «ξεκίνησε το 2016 και καθιερώθηκε ως μια ετήσια διαδραστική συνάντηση των μελών των οικογενειών των αθλητών και αθλητριών με νοητική αναπηρία με επιστήμονες, ειδικούς του χώρου της υγείας, κοινωνικούς φορείς, θεσμικούς εταίρους, έμπειρους συνεργάτες των Special Olympics.

Σκοπός του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων η ένταξη των μελών των οικογενειών των αθλητών και αθλητριών με νοητική αναπηρία σε δράσεις που ενθαρρύνουν την επικοινωνία των μελών των οικογενειών με τους αθλητές και αθλήτριες και βασίζονται σε σχέση αποδοχής, σεβασμού και εμπιστοσύνης. Επικοινωνία με μέλη άλλων οικογενειών και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τους αλλά και η συμμετοχή σε διοργανώσεις αγώνων εντός και εκτός Ελλάδας ως διαπιστευμένα μέλη μιας ξεχωριστής ομάδας, ενταγμένης στη μεγάλη οικογένεια των Special Olympics.

Οι οικογένειες των αθλητών και αθλητριών παίζουν καταλυτικό ρόλο σε όλες τις δράσεις των Special Olympics. Αφενός γιατί είναι ο συνθετικός κρίκος ανάμεσα στους αθλητές, τα Special Olympics και το κοινωνικό περιβάλλον και αφετέρου γιατί οι οικογένειες αποτελούν τον βασικό παράγοντα στην κοινωνικοποίηση των αθλητών και αθλητριών και ειδικά των ατόμων με νοητική αναπηρία».

«Τα Special Olympics δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές»

Η Στέλλα Ψαρρού, συντονίστρια προγράμματος εθελοντισμού, είπε πως «τα Special Olympics δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές. Άνθρωποι με πάθος, με όρεξη, με ενθουσιασμό που προσφέρουν τον προσωπικό τους πολύτιμο χρόνο. Τα Special Olympics είναι ένα παγκόσμιο Κίνημα εθελοντισμού.

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν καταγεγραμμένοι περισσότεροι από ένα εκατομμύρια εθελοντές, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 5.000. Οι εθελοντές είναι ραχοκοκκαλιά και η περιουσία των Special Olympics Hellas. Το πρόγραμμα επιβιώνει γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια. Οι πηγές προσέλκυσης εθελοντών είναι τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες, οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και μεμονωμένοι-ιδιώτες».

Η διευθύντρια των Special Olympics Ηellas, Άρτεμις Βασιλακοπούλου είπε ότι σχεδόν 5-6 δράσεις τον μήνα γίνονται στη χώρα μας, «όπου δίνουμε την ευκαιρία στους αθλητές μας να συμμετέχουν μαζί με τη συνεργασία μερικών μεγάλων φορέων όπως πρόσφατα με το Cosmogym.

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που στέκεται στο πλευρό μας. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία να έρθουν κοντά μας. Γιατί αυτό που κάνουμε το κάνουμε με πολύ αγάπη. Κι αυτό φαίνεται».