45
loading

Όταν η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση από τις ναζιστικές ορδές, ήταν Απρίλιος του 1941. Κυματοθραύστης της επίθεσης αυτής ήταν το οχυρό του Ρούπελ που βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εκεί έμελλε να γραφτούν χρυσές στιγμές της ιστορίας της χώρας. Εκεί γεννήθηκαν ήρωες.

Άνθρωποι απλοί που μέχρι και πριν από μερικές ημέρες ήταν ίσοι μεταξύ ίσων, ξαφνικά έγιναν γίγαντες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην ανίκητη- μέχρι εκείνη τη στιγμή- πολεμική μηχανή του Χίτλερ.

Σ' εκείνες τις στιγμές, σ' εκείνα τα χώματα «γεννήθηκαν» άνδρες όπως ο Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος. Όπως ο λοχαγός Αλέξανδρος Κυριακίδης. Όπως ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος.

Όλοι τους στάθηκαν μπροστά στο θηρίο, το κοίταξαν στα μάτια και πολέμησαν με απίστευτη γενναιότητα μέχρι να πέσουν ηρωικά. Η μάχη που έδωσαν, άλλωστε, ήταν άνιση. Και αυτό είναι που τους κάνει ήρωες. Ήξεραν πως θα πέσουν. Ήξεραν πως θα θυσιαστούν. Πριν από αυτό, ωστόσο, θα έκαναν τον εχθρό να πληρώσει ακριβά την εισβολή στην χώρα.

Το ηρωικό οχυρό του Ρούπελ

Το Ρούπελ άνηκε στην λεγόμενη «γραμμή Μετάξα» και ήταν ένα μετρίου μεγέθους έργο, με ελαφρά σκεπάσματα για τη φρουρά και την αποθήκευση υλικού. Είχε περίμετρο 2-3 χιλιόμετρα για την καλύτερη προστασία των πυροβόλων. Στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το Ρούπελ καταλήφθηκε από γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις.

Το Οχυρό κρατήθηκε μέχρι το τέλος του πολέμου, το ζήτημα της οχύρωσης τέθηκε σε στερεότερη βάσει την δεκαετία του 1930. Εκτείνεται σε μέτωπο 2.500μ. και περιελάμβανε 123 ενεργητικά σκέπαστρα, το ανάπτυγμα των υπόγειων χώρων ήταν 1.849 τ.μ., ενώ οι στοές συγκοινωνίας ανέρχονταν σε 4.251 μ. Η συνολική έκταση ήταν 6.100 μ. και το σύνολο της φρουράς ήταν 1.397 άνδρες. Το κόστος κατασκευής του ήταν 111.540.000 δρχ.

Η οχύρωση περιλάμβανε τα εξής ενεργητικά σκέπαστρα:

 • Πολυβολεία 4 απλά, 18 διπλά
 • Πυροβολεία πλαγιοφυλάξεις 2
 • Αντιαρματικά πυροβολεία 1 απλό, 2 διπλά
 • Αντιαεροπορικά πυροβολεία 2
 • Ολμοβολεία 3 απλά, 1 διπλό
 • Παρατηρητήρια 22 απλά, 1 διπλό
 • Σκέπαστρα προβολέα 3
 • Οπτικοί σταθμοί 2

Ο Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος και ο λοχαγός Αλέξανδρος Κυριακίδης

Τα οχυρά από μόνα τους, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκρούσουν καμία επίθεση. Χρειάζονται γενναίες ψυχές να θυσιάσουν τη ζωή τους και να γράψουν τα ονόματά τους στην ιστορία. Στην περίπτωση του Ρούπελ οι υπερασπιστές αυτοί δεν δίστασαν ούτε στιγμή.

Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο ταγματάρχης Γ. Δουράτσος ο οποίος το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 μαζί με τους λιγοστούς και ταλαιπωρημένους άνδρες του βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο σύνταγμα της Βέρμαχτ. Επί τρεις ημέρες ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων και η αεροπορία του σφυροκοπά τη θέση οχύρωσης των Ελλήνων.

Στις 9 Απριλίου ο βομβαρδισμός είναι ακόμα πιο σφοδρός. Αλλά ο Δουράτσος δεν παραδίνεται και στην απαίτηση των ναζί να συνθηκολογήσει απαντά πως «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». Μερικές ημέρες αργότερα οι Γερμανοί καταλαβαίνουν πως δεν γίνεται να περάσουν από το συγκεκριμένο οχυρό και έτσι κάνουν ολόκληρη παράκαμψη. Οι ναζί είχαν φτάσει πια στη Θεσσαλονίκη όταν ο Δουράτσος και οι άνδρες του παραδίδονται. Όχι σαν ηττημένοι αλλά σα νικητές και με τον εχθρό να τους αποδίδει τις τιμές που τους άρμοζαν.

Αντίστοιχη ηρωική ιστορία είναι και αυτή του λοχαγού Αλέξανδρου Κυριακίδη ο οποίος προτίμησε να θυσιαστεί παρά να αφήσει τα γερμανικά στούκας να περάσουν τη γραμμή του χωρίς να δεχθούν πυρά. Στις 7 Απριλίου του 1941 ο λοχαγός με τους άνδρες του επάνδρωναν ένα στοιχείο πυροβολικού στο ύψωμα Καρακιτόκ. Ξαφνικά ο ουρανός γέμισε στούκας και ο Κυριακίδης διέταξε να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Οι στρατιώτες του τον παρακάλεσαν να μη δώσουν στόχο στα ναζιστικά αεροσκάφη, ωστόσο, εκείνος ήταν αμετακίνητος. Όπως ήταν φυσικό μερικά λεπτά αργότερα η θέση τους έγινε αντιληπτή από τα αεροσκάφη της λουτφάφε τα οποία στη συνέχεια κυριολεκτικά την ισοπέδωσαν.

Ένας λοχίας, 38.000 σφαίρες, μια ηρωική ιστορία

Όταν, μετά την ηρωική αντίσταση στις ναζιστικές ορδές, ο ελληνικός στρατός αντιλήφθηκε πως ήρθε η ώρα της υποχώρησης, κάποιοι έπρεπε να αναλάβουν το δύσκολο έργο της κάλυψης. Ένας από αυτούς που ανέλαβαν το εξαιρετικά δύσκολο αυτό έργο ήταν ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος ο οποίος μαζί με πέντε φαντάρους, τάχθηκαν να φυλάττουν σύγχρονες Θερμοπύλες στο πολυβολείο, Π8 στην ομορφοπλαγιά του Μπέλες πάνω από τα Άνω Πορόια Σερρών.

Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό του Ίτσιου και των ανδρών του να παραδοθούν. Ήταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Στόχος τους ήταν να καλύψουν την υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων όσο το δυνατόν μπορούσαν περισσότερο. Αυτή ήταν η μοναδική εντολή που είχε ο λοχίας και στη συνέχεια θα έπρεπε αυτός και οι άνδρες του να βρουν τον χρόνο και τον τρόπο, ώστε, να υποχωρήσουν και οι ίδιοι.

Αυτό, ωστόσο, δεν θα το έκαναν ποτέ. Ήταν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί και να παρέχουν κάλυψη στην υποχώρηση μέχρι να τους τελειώσουν τα πυρομαχικά. Και αυτό έκαναν. Ο Ίτσιος όταν πλέον είδε πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη έδωσε εντολή στους άνδρες του να φύγουν. Οι τρεις από αυτούς το έκαναν. Οι άλλοι δυο, που ήταν και συντοπίτες του επέλεξαν να μείνουν μαζί του μέχρι τέλους.

Το πολυβολείο που είχαν ταμπουρωθεί οι τρεις άνδρες δέχεται διαδοχικά κύματα επιθέσεων, από αεροσκάφη, τμήματα πεζικού και κανόνια πυροβολικού, αλλά κανείς τους δεν κάνει ούτε βήμα πίσω. Συνολικά ο Ίτσιος και οι άνδρες του ρίχνουν περίπου 38.000 σφαίρες ενάντια στους Γερμανούς και τους κάνουν να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Αν και οι αριθμοί διαφέρουν κατά περίπτωση, περίπου 250 ναζι χάνουν τη ζωή τους από τα πυρά των τριών Ελλήνων, ανάμεσά τους και ένας αντισυνταγματάρχης της Βέρμαχτ.

Ο Ίτσιος και οι άνδρες του παραδόθηκαν μόνο όταν τους τελείωσαν τα πυρομαχικά. Οι επιζήσαντες αυτής της μάχης λένε πως από τους κάλυκες που είχαν πέσει στο έδαφος η πόρτα του πολυβολείου που οδηγούσε έξω από αυτό δεν μπορούσε ν' ανοίξει!

Η παράδοση και η εκτέλεση που αποτελεί έγκλημα πολέμου

Όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά ο Ίτσιος δεν είχε άλλη επιλογή. Βγήκε από το πολυβολείο με σκοπό να διαπραγματευτεί την παράδοση του ίδιου και των δυο ανδρών του. Ο επικεφαλής ναζί, ωστόσο, στρατηγός Σόρνερ δεν είχε καμία διάθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Πλησίασε τον Ίτσιο και του ζήτησε να κοιτάξει γύρω του για να δει τι είχε κάνει. Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ τους ο οποίος φτάνει μέχρι τις ημέρες μας με διάφορες παραλλαγές αλλά με το πνεύμα να παραμένει πάντα ίδιο:

Στρατηγός Σόρνερ: Πού είναι ο αξιωματικός σου;

Λοχίας Ίτσιος: Δεν υπάρχει, εγώ είμαι επικεφαλής

Στρατηγός Σόρνερ: Εσύ;

Λοχίας Ίτσιος: Ναι

Στρατηγός Σόρνερ: Συγχαρητήρια, με την αντίσταση σου ζωντάνεψες το πνεύμα των προγόνων σου

Λοχίας Ίτσιος: Έκανα το καθήκον μου

Στρατηγός Σόρνερ: Και τώρα πρέπει να κάνω και εγώ το δικό μου. Μου στοίχισες πάνω από διακόσιους άνδρες.

Στη συνέχεια ο στρατηγός έβγαλε το πιστόλι του (ή έδωσε διαταγή σε έναν επιλοχία, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή), και εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Ίτσιο με μια σφαίρα στον κρόταφο, αφού πρώτα όμως τον είχε τιμήσει. Ο ηρωικός λοχίας το μόνο που πρόλαβε ήταν να ρωτήσει «γιατί» χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

Γερμανός στρατιώτης δίπλα στο νεκρό σώμα του ηρωικού λοχία

Ο λοχίας Δ. Ίτσιος νεκρός μπροστά από το πολυβολείο που είχε ταμπουρωθεί

Η δολοφονία του Ίτσιου (όχι και ο διάλογος) καταγράφεται στην πολεμική έκθεση του 111/70 Τάγματος του Ταγματάρχη (ΠΖ) Νικολάου Νουσάκη, που υποβλήθηκε στο ΓΕΣ. Ο γιος του δολοφονημένου λοχία είχε αποκαλύψει πως υπάρχουν και δυο φωτογραφίες που δείχνουν τον πατέρα του νεκρό και από πάνω του Γερμανούς στρατιώτες. Από τις δυο φωτογραφίες φαίνεται πως πράγματι ο Ίτσιος είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση και στον κρόταφο.

Με δεδομένο πως ο Ίτσιος είχε παραδοθεί, προστατευόταν από διεθνείς συνθήκες και έτσι η εκτέλεσή του επί της ουσίας είναι το πρώτο καταγεγραμμένο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

45
σχόλια
 1. avatar http://test100k4-form-1726112.ssr.ias-lab.de

  http://test100k4-form-1726112.ssr.ias-lab.de

 2. avatar Στέλιος7

  αθανατοι

 3. avatar Ιερόθεος

  Εμείς οι προκομενοι ούτε τον Εθνικό ύμνο δεν είπαμε υπό τον φόβο τών ανθελληνων πολιτικαντιδων

 4. avatar Aimilios

  Συγκινηση και ρηγος για τους ηρωες μας που χαρη σε αυτους σημερα ειμαστε εδω .
  Ειμαστε εδω και βλεπουμε τους απλυτους να καινε σημαιες και εγκυους....
  Ως ποτε θα ανεχομαστε τα [...];;;

 5. avatar Δαμιανός

  Τιμή κ Δόξα
  Αθάνατος

 6. avatar Gousgounis

  Tis sferes apo pou tis agorazame?.....

  1. avatar Γιαννατος

   Από το περιπτερο

  2. avatar Γιώργος ΑΕΚ

   Από τη Γερμανία

 7. avatar Χανιά για πάντα!!!

  Όπως ο Λεωνίδας!
  Ήρωας!!!

 8. avatar Γιατί κ αρθρογράφοι τους λέτε ΝΑΖΙ ;

  Γερμανοί ήταν , αλλά απλά τότε, σχεδόν όλοι τους ΝΑΖΙ ήταν

 9. avatar Αυτός που λυπάται τους χαμένους ήρωες.

  Λυπάμαι αυτούς που έδωσαν την ζωή τους άλλοι τα χέρια τους τα πόδια τους τα μάτια τους για να είμαστε σήμερα εμείς (ελεύθεροι)?Αλίμονο στους γονείς τους γιατί κάποιοι σήμερα τα ξεπουλανε όλα κάτω από το τραπέζι...ΚΡΙΜΑ...

 10. avatar “Το Ρούπελ άνηκε στην λεγόμενη «γραμμή Μετάξα» και ήταν ένα μετρίου μεγέθους έργο, με ελαφρά σκεπάσματα”

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το οχυρό Ρούπελ ήταν ΜΟΝΟ ΕΝΑ από τα 20 περίπου οχυρά της γραμμής Μεταξά που εκτείνονταν σε σχεδόν 300 χλμ!
  Έτσι που το λέει ο αρθρογράφος, θα νομίσουμε ότι ήταν σχεδόν μια προχειροκατασκευή με ένα πολυβόλο.
  Βλ. Π.χ.:
  .
  [...]

  [...]

 11. avatar ψυχη βαθια

  ολες οι χωρες χρειαζονται ηρωες για να τονωσουν το εθνικο αισθημα...κι αν δεν τους βρουν...τους κατασκευαζουν.
  αλλωστε η ιστορια γραφεται σπανια απο τους πρωταγωνιστες αλλα συνηθως απο μεταγενεστερους που ειναι στρατευμενοι και αρα μη αξιοπιστοι.
  δεν ειμαστε ο περιουσιος λαος, ηρωες και παντα δικαιοι....καλο ειναι να διαβαζουμε διαφορετικες πηγες και με κριτικη ικανοτητα να βγαζουμε τα δικα μας συμπερασματα.

  1. avatar vaggelis velentzas

   Την άλλη φορά κοίτα να είσαι παρών

 12. avatar Πρωην Νεοδημοκράτης

  Ευγε, ηρωας. Οχι σαν τους σημερινους τους δοσιλογους!!!

 13. avatar DT101

  Never happened

 14. avatar SCULLYXL5

  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!!!

 15. avatar Αντονιο

  Αυτα για να βλέπουν οι λουγκρες που ειρωνεύονται και κοροϊδεύουν άντρες με α@#€ια που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι σήμερα αυτοί ελεύθεροι και δημοκρατικά να λένε και να κάνουνε τις σαχλαμάρες τους.Και για όσους πιστεύουν ότι δεν υπήρξαν και στη σύγχρονη ιστορία άντρες που φύλαξαν Θερμοπύλες.Αντε κοπριτες να ασχοληθείτε με κανένα ριαλιτι.οσο και να ακούγεται η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαινει

 16. avatar ellin politis

  dakrizo kai niotho i perifania na ksehilizi mesamou me olous aftous tous athlous pou ehoun epidiksi oi iroes progonimas se ola ta metopa kai tora kante tin singrisi me ta simerina anthropakia kai di kiwernontes ton telefteon 40 eton sti horamas pou to mono pou ehoun na epidiksoun eine prodosies kai arpahtes is waros ton ellinon kai mis den ehoume tin sosti krisi kai malista tous epiwrawewoume kai gia afto psifontastous ollo tous idious pou iene ore ragiades to fronima i sofia i andria kai olles aftes oi aretes pou mas afisan oi progoni mas giafto as kitahtoume olloi ston kathrefti kai na anarotithoume imaste aksioi ton progonon mas i na afanistoume mia ora arhitera mias kai apo do kai mpros mono midenika kai arnitika protipa ehoume na epidiksoume san sinhronoi ellines ragiades ston planiti toulahiston na diafilaksoume tin istoria na mas didaskonte oi alloi laoi gia to ipsilo fronima,noimosini,andria kai 1000 alla pou distihos ta ehoume apempolisi.Anarotithite imaste aksioi tis iparksismas;;;;

  1. avatar fafneer

   ..... ολα αυτα γραμμενα με greeklish, κριμα.

  2. avatar instant karma

   εμενα με στεναχωρει που καποιος ανθρωπος με σωστες αποψεις γραφει με αγγλικους χαρακτηρες, ελλην πολιτη γραφε ελληνικα αν θες να τιμας την ιστορια σου κι εσυ

  3. avatar Proud Arkas

   Πιστεύεις ότι μπόρει να διαβάσει κάποιος το σχόλιο σου στα greeklish?Διάλεξε φίλε,Αγγλικά η
   Ελληνικά.

 17. avatar New version

  Μετα απο κάποια χρόνια ετσι θα γραφουν και για τον Κατσιφα.Ενας λαός με ανασφάλειες εχει ανάγει να δημιουργήσει ήρωες...και ζουσαν αυτοί καλα και εμεις χειρότερα.

 18. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Ήρωες από δω....ηρωες από κει....ηρωες παραπέρα....
  Οι μόνοι ...ήρωες πως τους λέτε, ήταν οι τιμημένοι σύντροφοι κομμουνιστές που πολέμησαν με λύσσα τον φασισμό που εκτός από δω που τον είχαν βιώσει στο πετσί τους τον έβλεπαν να ερχεται και απ\' έξω.
  Όχι δεν ήταν ήρωες αυτοί που γράφετε, οι βασιλόφρονες δεξιοί δήθεν πολεμιστές, που ήθελαν τάχα πολεμώντας η Ελλάδα να παραμείνει υπό την δικτατορία του Μεταξά.
  Τιμή και δόξα στους ήρωες κομμουνιστες!

  1. avatar Aimilios

   ηρωας και κομμουνιστης ειναι αντιθετες εννοιες, οι ακριβως αντιθετες.
   προδοτης και κομμουνιστης ειναι εννοιες ταυτοσημες..
   Καποιος δεν τελιωσε δημοτικο....αραγε να εγινε κομμουνιστης;;; 😀

  2. avatar Πάντα διχαστικός ο λόγος της αριστεράς!

   Τίμα εσύ το Βελουχιώτη και το Μπελογιάννη, φονιάδες αμάχων και παιδιών (Ελλήνων πάντα)

  3. avatar @κουμμουνιστης

   Καί αυτοί πού πολέμησαν τόν κομμουνισμό σέ μορφή φασισμού τί ήρωες ήταν δηλαδή? Ακόμα οι πρώην χώρες πού πέρασαν τήν λαίλαπα τού κομμουνισμού ψάχνονται για τά πόσα θύματα υπάρχουν από τούς σταλινοφασίστες καί άκρη δεν έχουν βρει. Πήγαινε νά τά πεις σέ κανένα καφενείο ανάμεσα σε κανένα διάλειμμα πρέφας μήπως καί τά χάψει κάποιος.

 19. avatar Ανατρίχιασα

  φοβερό δημοσίευμα, μπράβο στο site
  πάρτε και δείξτε το δημοσίευμα στα παιδιά σας μέρα που είναι

 20. avatar @Alexandros Αμαθή

  Από την αρχη της κατοχής, οι δοσιλογοι προσπαθουσαν να μειώνουν την καθε ηρωική πράξη του έπους του \'40. Το αν ειναι ή όχι ο Ίτσιος στην φώτο ή όχι, το γνωρίζει ο γιός του και οι συμπολεμιστές του, ωστόσο αυτό δεν έχει καμμία σχέση με το εάν πολέμησε ή όχι!!Πως ειναι δυματόν το εγκληματολογικό της ΕΛ.ΛΑΣ να διαπιατωσει εάν στη φωτο ειναι ο Ίτσιος ή όχι και ποιος πιστευει σοβαρα οτι η γεωμορφολογια του εδαφους πριν 80 χρονια ήταν η ίδια και μάλιστα όταν η γη ηταν σκαμμένη απο τις βόμβες!!Εξάλλου η δετερη φωτο δειχνει καθαρα ποιο ήταν το πολυβολειο!Αρκει μια επίσκεψη να σε πείσει!!Και στην τελικη δεν ξερουμε αν τον εκτελεσαν εκει που παραδοθηκε η τον πηγαν καπου αλλου!!Από ποιά πηγή προκύπτει οτι ο συγκεκριμένος που λες ηταν συμπολεμιστης του Ίτσιου??Που εχει σημοσιευτει αυτό???Γιατι δεν λες το όνομα του ιστορικού??Υπάρχει ντοκυμαντερ οπου μιλανε οι ίδιοι οι μάρτυρες πρωταγωνιστές και ο γιός του Ίτσιου. Μπορεις να τους ακούσεις και μόνος σου, στην ,\"Μηχανή του χρόνου\", όπως υπάρχει και η επίσημη έκθεση του Ταγματάρχη!! Συμφωνα με τους αμεεικανους και άλλους ιστορικούς , ο Ίτσιος ειναι ένας από τους 10 στρατιώτες στην ανθρώπινη ιστορία (δηλαδη απο όλο τον κόσμο) , που μονοι τους σταματησαν ολοκληρα ταγματα του εχθρου, Πρώτος ειναι ενας αμερικανος στο βιετναμ και δευτερος ενας Ρωσος στο Σταλινγκραντ!! Αναρωτιέμαι γιαι επιλέγεις μια συγκεκριμένη πηγή και όχι το πλήθος των άλλων που λένε το αντίθετο!!! Μήπως πρέπει να το κοιτάξεις?

  1. avatar Πονηρούλη..

   Μήπως εσύ δεν είσαι εσύ ; ψάξτο !

  2. avatar ΔΔΓ’

   Η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί που δίνονται όσον αφορά τις σφαίρες είναι αυξημένοι...δεν γίνεται να χώρεσαν 38.000 σφαίρες σε ένα Πολυβολείο 2×2 με τουλάχιστον 4-5 άτομα μέσα σε αυτό...επίσης δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο Ίτσιος ήταν ο χειριστής του πολυβόλου...η λογική λέει ότι το χρησιμοποίησαν και οι υπόλοιποι, όσοι τουλάχιστον γνώριζαν πώς χρησιμοποιείται...στις φωτογραφίες εικονίζεται ξεκάθαρα ο Ίτσιος και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού...ετάφη πρόχειρα εκεί και το 1946 μεταφέρθηκε από την γυναίκα του, τον ιερέα των Άνω Ποροΐων και μερικούς συγχωριανούς στα Άνω Πορόια...όσον αφορά τον Ιωάννη Κοζάρτση και όχι Κοζιάρτση, ήταν όντως συμπολεμιστής του Ίτσιου και ζει σε ένα χωριό της Κοζάνης...για να καταλάβεις στο Πολυβολείο ήταν 5 άτομα...εγώ προσωπικά γνωρίζω τα ονόματα των 4...λίγο πριν παραδοθούν ο Ίτσιος έδωσε εντολή ως Λοχίας και αρχηγός θα έλεγα, να αποχωρήσουν οι υπόλοιποι...αποχώρησαν οι 2 (Παπαβασιλείου + Ανώνυμος)...έμειναν μαζί του οι 2 συγχωριανοί του Ανωπορογιώτες (Ζιώγας + Κοζάρτσης)...ο Κοζάρτσης όντως έχει δώσει διαφορετική Ιστορία όμως λόγω ηλικίας αμφισβητείται...για να καταλάβεις πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν εν ζωή 102 ετών...δεν γνωρίζω αν έχει πεθάνει...νομίζω πως είναι ακόμα ζωντανός...103 ετών...όλα αυτά από έναν Ανωπορογιώτη και συγγενή εξ αγχιστείας με τον διοικητή του Π8 και εξ αίματος με τον διοικητή του Π9...

   1. avatar Anonymous

    Μανώλη εσύ;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...