Κομπίνα με τις πινακίδες «Δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη», στην τοποθέτηση των οποίων υποχρεώνει τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη το αρμόδιο υπουργείο, διαπιστώθηκε από δύο άτομα στην πόλη.

Οι επιτήδειοι επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα πόρτα-πόρτα, προωθώντας το προϊόν τους, χωρίς να κόβουν απόδειξη. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες καταστηματαρχών προς τον Σύλλογο, παραπέμπουν σε σχετική ανακοίνωση του ΕΣΘ για περισσότερες πληροφορίες!

Από τις 12 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα υποχρεούνται, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου υπουργείου, ν’ αναρτήσουν κοντά στο ταμείο μια πινακίδα, η οποία θα αναφέρει στην ελληνική και αγγλική γλώσσα ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, απόδειξη ή τιμολόγιο».

«Τα εν λόγω κρούσματα παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Άνω Πόλης και των Συκεών και οι πωλητές επικαλέστηκαν τον ΕΣΘ για να πείσουν τους καταστηματάρχες να τις αγοράσουν. Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση αυτών των πινακίδων ενθαρρύνει την αυτοδικία και δεν λύνει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Το 90% της φοροδιαφυγής γίνεται από το παραεμπόριο, ας πατάξουμε αυτό. ‘Οταν κατά τη διακίνηση καυσίμων χάνονται δισ. ευρώ, δεν μπορεί η πρώτη μας μέριμνα να είναι τα 30 ευρώ της απόδειξης από το κατάστημα. Εννοείται ότι τα καταστήματα πρέπει να κόβουν αποδείξεις κι ότι έτσι ενισχύεται και η καταναλωτική συνείδηση, αλλά δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα αυτά, όταν θέλουμε να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που το παραεμπόριο ανθεί», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να ετοιμάσουν μόνοι τους την ειδική πινακίδα. Αρκεί να τυπώσουν -ή να γράψουν χειρόγραφα- σε ένα φύλλο χαρτιού, οποιασδήποτε διάστασης, το προαναφερθέν μήνυμα και, πλαστικοποιώντας το, να το αναρτήσουν κοντά στο ταμείο.