Νέες αποκαλύψεις για «μαύρο χρήμα» αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δέκα μητροπολίτες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση αφού στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν ποσά καταθέσεων που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», οι έλεγχοι αφορούν και στη διαχείριση των Μητροπόλεων ύστερα από καταγγελίες πολιτών για οικονομικά σκάνδαλα.

Οι «Ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανοίγουν για τα καλά τον εκκλησιαστικό «φάκελο» εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, πλήθος στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους μέσω καταγγελιών. Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας, κυρίως μετά και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» (25/11) σχετικά με τις έρευνες που διενεργούνται για τα οικονομικά των μητροπολιτών Περιστερίου Χρυσόστομου και Θεσσαλιώτιδος – Φαναριοφερσάλων Κύριλλου.

Χαρακτηριστική είναι η νέα περίπτωση που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα μας, αυτή του μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου, ο οποίος επίσης ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ώστε να διαπιστωθεί αν ευσταθούν καταγγελίες που τον θέλουν υπεύθυνο για πλήθος ατασθαλιών στα οικονομικά της μητρόπολής του.
Τα νέα δεδομένα προκαλούν τριγμούς στον μέχρι πρόσφατα θεωρούμενο και ως «άβατο» τομέα των οικονομικών της Εκκλησίας, αφού η ίδια η Εκκλησία δεν διαθέτει παρόμοιο ελεγκτικό μηχανισμό.

Για πρώτη φορά οι έλεγχοι, που συσχετίζουν περιουσιακά στοιχεία με δηλώσεις φόρου και εισοδήματα, φτάνουν και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ με τις νέες τεχνικές δυνατότητες, μέσω τραπεζών, επεκτείνονται και στην πιθανότητα ύπαρξης offshore εταιρειών. Η αδήριτη ανάγκη της πολιτείας για την εξεύρεση πόρων δεν μπορεί παρά να πιέζει προς την κατεύθυνση να βρεθούν όλες οι πηγές που παράγουν εισοδήματα και να παταχθούν λογικές «μαύρων» εισοδημάτων, ακόμα και αν αυτά είναι… ιερά.

Η αποκάλυψη τους «Εθνους της Κυριακής» για την έρευνα του ΣΔΟΕ που αφορά στους μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο και Θεσσαλιώτιδος – Φαναριοφερσάλων Κύριλλο, προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις.

Σε απάντηση που διένειμε στον Τύπο, ο μητροπολίτης Κύριλλος, αφού χαρακτήρισε προσβλητικά όσα αναφέρονται ως αποκαλύψεις από πηγές του ΣΔΟΕ, τόνισε: «Σπεύδω να διαψεύσω κατηγορηματικώς και μετ’ εμφάσεως τις πληροφορίες που αναπαράγονται στο εν λόγω άρθρο και αφορούν στο πρόσωπό μου, ως χονδροειδείς και παντελώς αβάσιμες. Σας δηλώνω ότι ουδέποτε οχλήθην από το ΣΔΟΕ για θέματα σαν αυτά που μου καταμαρτυρούνται».

Ωστόσο, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης απέφυγε να διαψεύσει στην ουσία του το δημοσίευμα, αφού το γεγονός ότι δεν έχει ενοχληθεί από τα στελέχη του ΣΔΟΕ δεν αποκλείει τη διενέργεια του ελέγχου…

Μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε η αντίδραση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, ενός ιεράρχη που μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχόλησε αρνητικά την κοινή γνώμη.

Ο ίδιος έσπευσε, με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο, να προσφέρει «κάλυψη» στους ελεγχόμενους από το ΣΔΟΕ κληρικούς, προσδίδοντας στα δημοσιεύματα χαρακτήρα «επίθεσης στην Εκκλησία»! Εντύπωση δε προκαλεί και η αναφορά σε «θρασείς δημοσιογράφους»…