Το πράσινο φως στην αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη η θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ίδια μελέτη, καθώς το Αστεροσκοπείο βρίσκεται στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του λόφου των Νυμφών.

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία κτιρίου με κατάστρωμα παρατηρήσεων και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σε χώρο ανάμεσα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και τη Γραμματεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων, θα φιλοξενεί συνέδρια, συναντήσεις, επιστημονικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η στέγη του ίδιου κτίσματος θα διαμορφωθεί ως κατάστρωμα παρατηρήσεων για το κοινό. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση και επέκταση του φυλακίου του Αστεροσκοπείου με προσθήκη θεματικού πωλητηρίου.

Η μελέτη εντάσσεται στο έργο της δημιουργίας γεωφυσικού περιπάτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.