Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ένα παλιό σπίτι, που είχε αρχίσει να κατεδαφίζεται για να φτιαχτεί στη θέση του πολυκατοικία, έφερε κοντά τον Αντωνάκη και την Ελενίτσα, στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Ένα άλλο ετοιμόρροπο σπίτι κόντεψε να στοιχίσει στον Θανάση Βέγγο τη γυναίκα του Νίκη Λινάρδου, παρότι δεν σταμάτησε να της τάζει πως θα την κάνει βασίλισσα, στην ομώνυμη ταινία, και να υπολογίζει πόσα λεφτά γλίτωναν με τη διαμονή τους εκεί.

Στην πραγματική ζωή ωστόσο, τα παλιά ετοιμόρροπα σπίτια δεν είναι μόνο η ιστορία που κουβαλούν, τα πανέμορφα μπαλκόνια τους- όσα δεν έχουν ήδη πέσει- οι στέγες με τα κεραμίδια ή οι περίτεχνες πόρτες τους. Είναι κι ένας καθημερινός κίνδυνος, είτε για τους ενοίκους των διπλανών σπιτιών είτε για τους περαστικούς. Το αποδεικνύουν τα δύο πρόσφατα περιστατικά, των σπιτιών που κατέρρευσαν στο Γκάζι την Κυριακή και στην Πνύκα σήμερα. Αλλά κι όσο στέκουν όρθια, πολλά από αυτά γίνονται από την ίδια τη γειτονιά εστίες μόλυνσης ή τοπικές «χωματερές», καθώς γεμίζουν σκουπίδια ή διάφορα άχρηστα αντικείμενα.

Κάποια ωστόσο άξιζαν μια πολύ καλύτερη τύχη και ορισμένα είναι κηρυγμένα διατηρητέα. Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Αθηναίων, τα εγκαταλελειμμένα σπίτια στις περιοχές ευθύνης του είναι 1.400, κι από αυτά αρκετά είναι ετοιμόρροπα, ενώ στο αρχείο διατηρητέων κτιρίων της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού υπάρχουν καταγεγραμμένα περί τα 200 κτίσματα.

«Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες διατηρητέα. Πολλοί κάνουν λόγο για αδιαφορία των ιδιοκτητών, αλλά κανείς δεν κοιτάει αν ο ιδιοκτήτης έχει την οικονομική δυνατότητα» λέει στο news.gr ο Νίκος Χαρκιολάκης, επικεφαλής του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων και Επίτιμος Διευθυντής Αναστήλωσης Νεωτέρων και συγχρόνων Μνημείων του ΥΠΠΟ. «Από την άλλη ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει κάθε πρόθεση να το κατεδαφίσει αλλά το απαγορεύει το κράτος μιας και το χαρακτηρίζει ως διατηρητέο. Υπάρχει η εντύπωση πως οι ιδιοκτήτες δικαιούνται μεταφοράς συντελεστή δόμησης, επιδοτήσεων από το κράτος, δάνεια από τράπεζες ενώ τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Είναι ολομόναχοι οι ιδιοκτήτες απέναντι σε ένα κράτος που τους έχει επιβάλλει ένα φόρτο οικονομικό και γραφειοκρατικό χωρίς να μπορούν να το αρνηθούν» τονίζει.

Ο φωτογραφικός φακός του newsbeast.gr κατέγραψε πλήθος παλιών σπιτιών σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία αποτελούν δυνάμει κίνδυνο, καθώς κάποια είναι ετοιμόρροπα. Η κατάρρευσή τους δείχνει αναπόφευκτη, είτε στο άμεσο μέλλον είτε αργότερα, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση.

Ερμού

Πειραιώς και κάθετοι δρόμοι

Γκάζι – Κεραμεικός

Σταδίου

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος