Η κίνηση της Ελλάδας που αχρήστευσε τουρκική στρατιωτική επένδυση μισού δισεκατομμυρίου

Το... «χαντάκι» του Φράγκου που έκανε «παλιοσίδερα» τις γέφυρες των 500 εκατομμυρίων


ΕΛΛΑΔΑ
13:34
05/02/2019
Η κίνηση της Ελλάδας που αχρήστευσε τουρκική στρατιωτική επένδυση μισού δισεκατομμυρίου
18
loading

Ζητήματα όπως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και διάφορα στρατηγήματα που στο παρελθόν δημιούργησαν «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα έχουν επανέλθει το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις.

Ένα από τα θέματα συζήτησης είναι το γεγονός ότι η Τουρκία ανέκαθεν προσπαθούσε να αποκτήσει τρόπους για να περάσει τα τεθωρακισμένα της στη δυτική πλευρά του Έβρου αιφνιδιάζοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το 2008 απέκτησε 36 γεφυροφόρα άρματα Leopard 2A4 με γέφυρες Leguan. Το μήκος τους ανέρχεται σε 26 μ. και μπορούν να γεφυρώσουν κώλυμα πλάτους μέχρι 24 μ. καθώς απαιτείται τουλάχιστον ένα μέτρο από την κάθε πλευρά του κωλύματος για την ασφαλή έδραση της γέφυρας.

Οι γέφυρες Leguan είναι κλάσης 70 τόνων και μπορούν να υποστηρίξουν τα άρματα μάχης Leopard 2A4 που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις. Η Άγκυρα είχε δώσει για αυτές μαζί με παρελκόμενα σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια.

Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα έδωσε με ουσιαστικά ανύπαρκτο κόστος ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ανοίγοντας, όπως λένε επαινετικά απόστρατοι συνάδελφοί του, ένα «χαντάκι», σύμφωνα με το news.gr. Με αυτό τον τρόπο το... «χαντάκι» του Φράγκου έκανε «παλιοσίδερα» τις γέφυρες των 500 εκατομμυρίων της Τουρκίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1976 ήταν λοχαγός στις Καστανιές και είχε δει πως τα σύνορα με την Τουρκία σε εκείνη την περιοχή ήταν χερσαία και ως εκ τούτου η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αιφνιδιασμό.

Τον Μάρτιο του 2006 ανέλαβε ως υποστράτηγος, διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Διδυμότειχο και είχε υπό την επίβλεψή του όλο το κομμάτι από τον Διδυμότειχο μέχρι τα βόρεια επάνω.

Έβλεπε πως ο Έβρος πλημμύριζε και σκεφτόταν κατά πόσο μπορεί να κάνει κάτι η Τουρκία. Σκέφτηκε τότε πως έπρεπε εκείνος να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι απέναντι να μην μπορούν να τον αιφνιδιάσουν.

Μετά από μελέτη διάρκειας 6 μηνών περίπου κατάρτισε με το επιτελείο του όλο τον σχεδιασμό για το πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τάφρος. Το υπέβαλε ως σχέδιο στα ανώτερα κλιμάκια. Η ιδέα τους άρεσε αλλά μπήκε στο συρτάρι.

Όταν τον Αύγουστο του 2009 έγινε αρχηγός ξεκίνησε συστηματικά τις ετοιμασίες. Φρόντισε να βρεθούν τα απαραίτητα μηχανήματα από τις ίδιες τις μονάδες χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών εργολάβων. Με στρατιωτικό προσωπικό και συνολικά 158 μηχανήματα ξεκίνησε η κατασκευή της τάφρου στις αρχές Αυγούστου του 2010. Χωρίς απαλλοτριώσεις χωραφιών αλλά ενοικιάσεις ώστε να μην φύγουν οι αγρότες από την περιοχή και να έχουν ένα εισόδημα.

Τον Νοέμβριο του 2011 σχεδόν είχε ολοκληρωθεί το 75% του έργου. Το έργο μετά από διάφορες καθυστερήσεις ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο.

Αυτό που επεσήμανε ο επίτιμος Α/ΓΕΣ μιλώντας στο news.gr είναι πως χρειάζεται ένα μηχάνημα για να την καθαρίζει, ώστε να συντηρείται. Η τάφρος δεν έγινε βέβαια μόνο για τις γέφυρες Leguan που αγόρασε η Τουρκία. Σκοπός αυτής της τάφρου είναι να αποτελέσει ένα χώρο καταστροφής αρμάτων. Αυτή ήταν η γεννεσιουργός αιτία, ωστόσο επειδή ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος κατέχει διδακτορικό γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ήθελε να σταθεροποιήσει γεωστρατηγικά τη Θράκη. Ήθελε με κάποιο τρόπο να υποχρεώσει την ΕΕ να προστατέψει την περιοχή.

Στα σχέδια λοιπόν ήταν και η διαπλάτυνση της τάφρου ώστε να γίνει πλωτή και μέσω αυτής να μεταφέρονται εμπορεύματα. Σε συνδυασμό δε με άλλα έργα, οδικά και όχι μόνο θα υπήρχε μια συνολική αναβάθμιση της σημασίας της Θράκης για το εμπόριο και όχι μόνο. «Σε αυτό θα έδιναν χρήματα και οι Ευρωπαίοι καθώς θα τους ενδιέφερε να περνούν από εκεί τα εμπορεύματά τους» επεσήμανε ο στρατηγός.

«Όταν σκέφτεσαι ένα έργο πρέπει να βλέπεις και την γενικότερη εικόνα» πρόσθεσε.

«Με μηδαμινό κόστος αποφεύγουμε τον αιφνιδιασμό χωρίς βέβαια να επαναπαυόμαστε. Είναι και οικονομικού οφέλους καθώς βοηθάει στην άρδευση» κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar ο φραγκος ειναι στρατηγος

  με απιδια.....οχι σαν το τοσκατο

 2. avatar ΠΑΝAΓΙΩΤΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟ

  Αλλα λέγατε το 2011.
  [...]
  Συνεχίστε να είστε αναξιόπιστοι και όπως το 2014 συσπειρώσατε τη Χ.Α και τη στείλατε στο 8% έτσι θα στείλετε και το Σύριζα τώρα στο 40%.

  1. avatar Giorgos Karkanis

   Χαχαχαχαχαχαχα ούτε 20% δε θα πάρει

   1. avatar με τετοις καταστροφες??????

    στο 20???????ουτε μια ψηφ δεν πρεπει.....

 3. avatar Tak tak

  Ρε σεις νομιζετε οτι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και θυμόμαστε τι λεγατε για τη ταφρο το 2011; ΔΕ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΡΕΕΕΕΕ!

  1. avatar Giorgos Karkanis

   Έλα Ρεεεεεεε

 4. avatar Tak tak

  Αλλα λεγατε τότε. Μηπως είναι υποψήφιος με τη ΝΔ;
  [...]

  1. avatar ετοιμάζει

   νέο πολιτικό κόμμα......

 5. avatar Ψηφίστε Μαυρογυαλούρο

  Και ενώ ο αρχηγός έσκαβε το χαντάκι του η κόρη του μας εξέθετε, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, τα οφέλη της πολυπολιτισμικότητας.

 6. avatar Οτιναναι+

  Ενώ εσύ πρέπει να φτουράς πολλά παραπάνω...ο γνωστός αντιδραστικός Ελληναρας

 7. avatar Τι εγινε;

  Πονάτε ανθελληνες; Σωστός ο φραγκος.

 8. avatar supi

  Απόστρατος και "φασίστας" κατα τους Συριζαίους!!! Τους χαλάνε τα σχέδια πατριώτες σαν αυτόν ! Δεν τους άρεσε που υπερασπίστηκε τη Μακεδονία και που ξέρετε : μπορεί να τους χαλάει τα σχέδια για "πώληση" της Θράκης!!

 9. avatar Αρβανιτης

  Απ οτι λεγεται, ως στρατιωτικος αριστος.
  Ως πολιτικος, απ οσα λεει, αστα να πανε.

  1. avatar Kos g2

   Ο σωστός στρατιωτικός πρέπει να είναι τσακωμενος με το ψέμα και να κρατάει το λόγο του.

 10. avatar Δ.Τ

  TETOIOYΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ Η ΙΔΕΑ
  ΑΛΛΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΑΡΜΗΤΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ!

  1. avatar ΝΔ

   Χρειαζομαστε ξενους. Πολλους. Παρα πολλους!

   1. avatar ναι μεταναστες…..εισβολεις…ασιατες μαροκ…πακισταν…….

    ολα εδω στο ξεφραγο του τστπρα του ξεπουλητη με τα ανοιχτα συνορα ....

  2. avatar ναι ισχυει!!!

   τετοιους ανθρωπους θελετε! καραβαναδες βλαχους γιατι ετσι εχετε μαθει, στις διαταγες κ στην τρεχαλα, γι αυτο κ οι καραβαναδες μολις τελειωνουν απ το στρατο δεν μπορουν να προσαρμοστουν στην κοινωνια γιατι καταλαβαινουν οτι ειναι τιποτες απο εκει που τους ειχαν στη χαιρετουρα!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει