Σε ιδιώτες η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών

Κλείσιμο επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ άνω των 8 μηνών


ΕΛΛΑΔΑ
13:35
15/09/2012
Σε ιδιώτες η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών
6
loading

Iδιωτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία -που λειτουργούν κατά τα πρότυπα εισπρακτικών εταιρειών- θα αναλάβουν και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες και επιχειρήσεις που καθυστερούν την εξόφλησή τους στο ΙΚΑ.

Τα Ταμεία θα στρέψουν την προσοχή τους στο αμιγώς ασφαλιστικό κομμάτι και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και δεν θα έχουν πλέον σχέση με το ταμειακό σκέλος των εισφορών και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ταυτοχρόνως, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλέπεται ακόμη και κλείσιμο των επιχειρήσεων εφόσον το χρέος τους προς το ΙΚΑ υπερβαίνει τους 8 μήνες. Η νέα εικόνα στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων εισφορών θα αποκλείει την πάγια τακτική των ευνοϊκών ρυθμίσεων όχι όμως και τη διαγραφή του χρέους εάν αποδειχθεί ότι παρά τα μέτρα, μετά 12 μήνες δεν μειώνεται η οφειλή προς τα Ταμεία.

Η εμπλοκή των ιδιωτών σε ένα κομμάτι αμιγώς -μέχρι σήμερα- του Δημοσίου θα καλύπτει το προκαταρκτικό στάδιο έως ότου διαμορφωθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Εως τότε και μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του νέου μηχανισμού, ένα τμήμα προσωπικού του ΙΚΑ θα εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αναλάβει την είσπραξη εισφορών από άλλα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ).

Υποβοηθητικά σε αυτόν τον σχεδιασμό του νέου μηχανισμού θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές εταιρείες, αποδεσμεύοντας, σύμφωνα με το αιτιολογικό αυτής της απόφασης, τα Ταμεία από το κόστος προσωπικού και δομών που συντηρούν μόνο για τον εισπρακτικό μηχανισμό.

Τα σημεία αυτά αναφέρονται σε αναλυτική έκθεση - σχέδιο για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Βέλγος τεχνοκράτης Πατρίκ ντε Μετς, στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος κλήθηκε από την ελληνική πλευρά να συμβάλει στους τρόπους αντιμετώπισης της «μαύρης τρύπας» που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή των Ταμείων.

Ο κ. Ντε Μετς με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έχει αναλάβει ουσιαστικά την εποπτεία της διαδικασίας συγχώνευσης των εισπρακτικών μηχανισμών (εισφορών και φόρων), όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και έχει απασχολήσει κατά προτεραιότητα και τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ιωάν. Βρούτση με τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar George Tzelepis

  Συγγνώμη, αλλά γιατί το ΙΚΑ έχει τόσους υπαλλήλους? Δέν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους? Αν όχι, να τους στείλει σπίτι τους. Δημοσιο-υπαλληλίκι σου λέει.!!!!

 2. avatar Aliki Ilion

  μπορω να κανω μια χαζη ερωτηση ;ποιος θα τους πληρωνει αυτους τους λεβεντες για να τρομοκρατουν ; ; ; ;

 3. avatar Karkan

  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ... επισης ... ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ... ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ? ΤΑ...

 4. avatar anagno

  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΣΟΒΡΑΚΑ ΜΟΥ

 5. avatar Dimopoulos

  Το να αναθέτουν την είσπραξη των φόρων σε ιδιώτες (συνήθως προύχοντες) και όχι σε κρατικούς υπαλλήλους έχει παρουσιασθεί από την πρώτη μεγάλη αυτοκρατορία, την Ρωμαική, την ακολούθησαν οι βυζαντινοί και ύστερα οι Οθωμανοί (με τους γνωστούς κοτσαμπασηδες). Οι ιδιώτες κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από τους κρατικούς υπαλλήλους διότι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις εισπράξεις τους άρα και τις προμήθειές τους, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι εξαγοράζονται εύκολα από τους φοροφυγάδες.

 6. avatar lakis

  κλειστε μας ολα τα μαγαζια να τελειωνουμε, και να δω μετα πως θα συντηρειται το δημοσιο αφου δεν θελετε τη βιοτεχνια να ειναι βιωσιμη.. βοηθεια χρειαζονται τα μαγαζια οχι κλεισιμο, ζωα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει