«Απόψε είμαστε όλοι Έλληνες», με αυτό το σύνθημα ξεκίνησε η συναυλία- σύμπραξη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα χθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο την οποία παρακολούθησαν περίπου τριανταοχτώ χιλιάδες θεατές.

Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία τραγούδησαν αυτό που πιστεύουν: πως «Οι Άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο».

Αυτή άλλωστε ήταν η επιθυμία και το όνειρο του Έλληνα καλλιτέχνη που ταξίδεψε με την κιθάρα του σε ολόκληρη την Ευρώπη για να συναντήσει, να τραγουδήσει και να φέρει στην Ελλάδα καλλιτέχνες όπως οι ‘Αντζελο Μπραντουάρντι, Τονίνο Καροτόνε, Κριστόφ, Μπερνάρ Λαβιλιέρ, Νομάντι, Πιλούκα Αρανγκουρέν, Κουατουόρ Στίβενς, Γιόζεπ Τέρο.
Στο αρχικό πρόγραμμα βρίσκονταν και το όνομα του Λούτσιο Ντάλα που όπως είπε ο Λ.Μαχαιρίτσας επί σκηνής «η ιστορία μας πρόλαβε».

Λίγο αργότερα ο «οικοδεσπότης» της βραδιάς υποδέχτηκε την Μαρία Φαραντούρη αποδίδοντας της τον τίτλο της ιέρειας του πολιτικού τραγουδιού. Ενώ την ελληνίδα ερμηνεύτρια διαδέχτηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο Νίκος Αλιάγας παρακίνησε όλο το στάδιο να σηκωθεί όρθιο και να χειροκροτήσει, ενώ από σκηνής μαγνητοσκοπούσε το στιγμιότυπο προκειμένου, όπως είπε, να το διαδώσει στο Ίντερνετ. «Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά ελληνικά 3000 χιλιάδες χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να κλέψει την ευτυχία από τους Έλληνες» δεν παρέλειψε να αναφέρει.

«Δεν πρέπει να υποταχθούμε. Αυτό που ζητάμε είναι αλληλεγγύη και ανυπακοή. Καλή αντάμωση στους δρόμους και τις πλατείες», είπε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ενώ το κοινό τον χειροκροτούσε.

«Μόνο εάν ενωθούμε όλοι οι καταπιεσμένοι λαοί μπορούμε να πάμε μπροστά», ανέφερε ο Καταλανός τροβαδούρος Γιόζεπ Τέρο που όπως είπε ο Λ. Μαχαιρίτσας έχει περάσει τη μισή του ζωή ακούγοντας ελληνικά τραγούδια.
Ένας άλλος Ισπανός, ο εκκεντρικός Βάσκος καλλιτέχνης Τονίνο Καροτόνε τραγούδησε μόνος του στα ελληνικά αλλά σε ντουέτο με τον Έλληνα φίλο και συνάδελφό του, το πασίγνωστο «tu vuo fa l’americano» ειδικά διασκευασμένο για το νέο άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καλλιτέχνες από Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα βρέθηκαν στην ίδια σκηνή με αφορμή τη συμμετοχή τους στο δίσκο ενός Έλληνα καλλιτέχνη. Το cd με τίτλο «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο» που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ.

Μεταξύ όσων συμμετείχαν στη συναυλία ήταν και οι Eλεωνόρα Zουγανέλη, Xάρης Kατσιμίχας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Διονύσης Τσακνής και άλλοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.