Διακοπές στο εξοχικό των φίλων, λίγες ημέρες ξεκούρασης στο χωριό ή, για τους πιο τυχερούς, ανάπαυλα στην παραθεριστική τους κατοικία περιλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι των Ελλήνων και όπως λένε υποψήφιοι παραθεριστές «ξοδεύοντας μόνο για τα άκρως απαραίτητα».

Οι περισσότεροι φέτος δεν θα περάσουμε τις διακοπές σε ξενοδοχεία και δωμάτια αλλά σε σπίτια φίλων και γνωστών. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν το φορολογικό έτος 2010, 662.403 φορολογούμενοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας, από τις οποίες μάλιστα οι 133.169 είναι άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τους τελευταίους μήνες στη δίνη της κρίσης, σε πολλά από αυτά τα σπίτια έχει μπει πωλητήριο (εκτιμάται ότι περίπου 25.000 εξοχικά βρίσκονται προς πώληση, χωρίς ιδιαίτερη τύχη σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες), ωστόσο οι περισσότεροι ακόμα τα διαφυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού για τα ενδεχομένως πιο δύσκολα καλοκαίρια που έρχονται.

Η Χριστιάννα Χατζημάρκου, 32 ετών, υπάλληλος φαρμακείου, φέτος δεν θα πάει διακοπές. Τουλάχιστον «κανονικές» διακοπές, όπως τις εννοούσε έως σήμερα η ίδια και η γενιά της. Δεν έχει νησί, δεν έχει κατάστρωμα στο πλοίο, ούτε δωμάτιο με θέα. Τη λιγοστή άδεια που εξασφαλίζει από τη δουλειά της, η Χριστιάννα θα την περάσει στο εξοχικό του παππού στη Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης.

«Και δεν στενοχωριέμαι καθόλου», λέει. «Θα θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια που πέρναγα όλο τον Αύγουστο με τον παππού και τη γιαγιά. Το σχέδιο είναι να έρχονται συνεχώς φίλοι από την Αθήνα».

Ανάλογα τα σχέδια για φέτος και της Άννας Ζούμα, που έχοντας χάσει τη δουλειά της πριν από έξι μήνες –είναι αρχιτέκτονας-, δεν έχει περιθώρια για πολλά έξοδα. «Να ναι καλά το σπίτι στον Κάλαμο» λέει. Ευτυχώς, πριν από δύο χρόνια είχε ολοκληρώσει τις επισκευές που χρειαζόταν το σπίτι που πλέον είναι λειτουργικό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.