Την απόρριψη της πρότασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Πόπης Παπανδρέου, για αποδέσμευση χρημάτων ύψους 40.000.000 ευρώ από τους λογαριασμούς των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας .

Η πρόταση της εισαγγελείας είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο πριν από περίπου δυο εβδομάδες, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων και την απομάκρυνση τυχόν ενεργειακού προβλήματος στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο εταιρείες φέρονται να μην έχουν κατααβάλει τις οριζόμενες από το νόμο οφειλές τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ σε βάρος 11 στελεχών τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Από την πλευρά της η κυρία Παπανδρέου είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση κατόπιν αιτήματος από το Ελληνικό Δημοσίο, το Δήμο Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που ζητούσαν άρση της κατάσχεσης των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών ως μεσεγγυούχου για συνολικό ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, όμως, έκρινε πως δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για την εφαρμογή της εισαγγελικής πρότασης, δίνοντάς της το χαρακτηρισμό της «νομικής κατασκευής».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό βούλευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «το προϊόν εγκλήματος το οποίο έχει δεσμευθεί  δεν μπορεί να αποδοθεί πρόωρα, πριν την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων».