«Πολύ λίγο, πολύ αργά». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τη διαχείριση της κρίσης από τους «Μερκοζί» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ και προειδοποιεί για τις συνέπειες στην Ευρώπη από τη συνέχιση της κρίσης. Ελπίζει δε σε μια σοφή απόφαση των Ελλήνων την επόμενη Κυριακή.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα Real News, «από την απόφαση της Ελλάδας εξαρτώνται πολλά για την Ελλάδα και για το υπόλοιπο της ηπείρου μας. Ελπίζω σε μια απόφαση αντάξια της μεγάλης παράδοσης της Ελλάδας στη δημοκρατία.

Στην ερώτηση αν είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάγερ απαντά: «Αν η πλειοψηφία των Ελλήνων αποφασίσει την αποχώρηση από την ευρωζώνη, πρέπει να το σεβαστούμε. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Αλλά αυτό θα προκαλούσε επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση. Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές ενώ για την ευρωζώνη είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Θα εισέλθει σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση. Προειδοποιώ να μην παίζουμε με τέτοια σενάρια».

Όσο για τα λάθη που έκαναν οι πολιτικές ηγεσίες στη χώρα μας σχολιάζει: «Το θέμα δεν είναι το παρελθόν. Γνωρίζω πολλούς πολιτικούς που είπαν από νωρίς ότι η Ελλάδα δε μπορεί να συνεχίσει έτσι. Υπό την ηγεσία τους η Ελλάδα ξεκίνησε ένα μονοπάτι δύσκολο που απαιτεί μεγάλες θυσίες.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν εξακολουθούν οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Και εδώ ερχόμαστε οι άλλοι Ευρωπαίοι. Το μήνυμα μου είναι σαφές. “Δεν σας εγκαταλείπουμε. Κοινός στόχος είναι μια σταθερή, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα”».