Μεγάλο αριθμό πλαστών βεβαιώσεων για δωρεές σε ναούς και νομικά πρόσωπα διαπιστώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως επιβεβαίωσε με έγγραφό του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφερόμενος σε περιστατικά πλαστών δωρεών που διαπίστωσε πρόσφατα η Β΄ ΔΟΥ Πάτρας, έχει καταγγείλει πως «κάποιοι μέσω πλαστών δωρεών πλούτιζαν από επιστροφές φόρου» και ότι οι πλαστές και εικονικές δωρεές γίνονται εν αγνοία των ναών και των μονών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου διενεργείται ήδη από τις αρμόδιες ΔΟΥ εμπεριστατωμένη έρευνα όλων των σημαντικών ποσών δωρεών προς ιερούς ναούς, μονές και νομικά πρόσωπα, που εμφανίζονται σε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ττο 2008, 2009 και 2010.

«Από τη μέχρι σήμερα έρευνα της αρμόδιας ΔΟΥ, προκύπτει ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις δωρεές και ως εκ τούτου οι βεβαιώσεις είναι πλαστές-εικονικές» αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλείται έγγραφο της ΔΟΥ Β’ Πατρών σύμφωνα με το οποίο από τον έλεγχο προέκυψε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πλαστές βεβαιώσεις δωρεών με στοιχεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου-Μετόχι Αχαΐας- του Ιερού Ναού Κοίμησης Θεοτόκου Σπάτων, του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βουπρασίου Αχαΐας, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κρεμμυδίου, της Ιεράς Μονής του Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους και της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν εκδοθεί εικονικές βεβαιώσεις δωρεών και πλαστές με στοιχεία της Ιεράς Μονής το Γενέθλιο της Θεοτόκου Σεργούλα Δωρίδος, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβα Δωρίδος, του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης-Ξυλάδες Φαρσάλων, του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Φαρσάλων, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Φαρσάλων, του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πλατάνου Φαρσάλων και του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Φαρρών Αχαϊας