Να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο μαθητής για τα βιβλία του βροντοφώναξαν το πρωί οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Βόλου, που μαζί με τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη. Οι νέοι ζητούν άμεση αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας όλων των βαθμίδων και σημειώνουν πως οι κινητοποιήσεις τους μόλις ξεκίνησαν. Στο μεταξύ οι καταλήψεις στη Μαγνησία αυξήθηκαν με οχτώ σχολεία να έχουν βάλει λουκέτο.

Οι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Βόλου με συνθήματα όπως «δεν δεχόμαστε τη «συγνώμη» της υπουργού», «τους επιστρέφουμε τα DVD», «δε δεχόμαστε σχολεία χωρίς βιβλία, χωρίς καθηγητές, με 30αρια τμήματα που μας στοιβάζουν σαν σαρδέλες» κινητοποιήθηκαν χθες και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Με τον αγώνα τους επιθυμούσαν να ενημερώσουν τους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης γι’ αυτό και διένειμαν φυλλάδια με τις διεκδικήσεις τους.

Οι μαθητές ζητούν άμεση χρηματοδότηση των σχολείων, άμεση έλευση όλων των βιβλίων, δωρεάν μετακίνηση και να μην πληρώσει καμία οικογένεια ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι μαθητές τόνισαν πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και ανέφεραν πως προχωρούν στην εκλογή 5μελών και 15μελών συμβουλίων στις 4 Οκτωβρίου, τονίζοντας πως είναι δική τους υπόθεση η εκλογή των οργάνων τους κι όχι του Υπουργείου.

Αυξάνονται οι καταλήψεις σχολείων
Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα υπό κατάληψη σχολεία σ’ όλη τη Μαγνησία. Χθες λουκέτο μπήκε στα 10ο Γυμνάσιο Βόλου, 4ο Γυμνάσιο Βόλου, 4ο Λύκειο Βόλου, Γυμνάσιο Αγριάς, Λύκειο Σκοπέλου, ΕΠΑΛ Σκοπέλου, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας από τους μαθητές που ζητούν σχολικά βιβλία και όχι φωτοτυπίες.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης, σχολιάζοντας το κύμα των καταλήψεων το οποίο διευρύνεται, σημείωσε πως «φέτος οι καταλήψεις ξεκίνησαν πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά. Οι μαθητές επιδεικνύουν ωριμότητα καθώς είναι μικρός ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων. Προφανώς όμως η κατάληψη αναιρεί τα αιτήματά τους για την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία από τη στιγμή που οι ίδιοι οι μαθητές καταλαμβάνουν τα σχολεία. Το πρόβλημα της έλλειψης των βιβλίων δεν λύνεται με την κατάληψη».
Αναφορικά με την εισροή νέων σχολικών εγχειριδίων, ο Διευθυντής ανέφερε πως υπάρχει καθημερινή έλευση βιβλίων στις αποθήκες και συμπλήρωσε πως οι μεγαλύτερες ελλείψεις εμφανίζονται στα Λύκεια στα βιβλία της γενικής παιδείας.

«Μπλοκαρισμένο» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το οξυμένο κλίμα που επικρατεί στην εκπαίδευση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπό κατάληψη τελούν τα Τμήματα των Δικτύων, της Ειδικής Αγωγής, των Αρχιτεκτόνων και των Χωροτακτών, ενώ κανονικά διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία πλέον μετά και τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων στα Τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών, ΙΑΚΑ και Οικονομικών Επιστημών.

Πηγή: taxydromos.gr