765.000 είναι ο τελικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική απογραφή τους που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο αριθμός δεν εκπλήσσει τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είχαν εξαρχής προβλέψει -όπως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν- το συγκεκριμένο νούμερο.

Αύριο το πρωί, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Ραγκούσης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιάσουν επίσημα τα στοιχεία της απογραφής και θα αναλύσουν τα επόμενα βήματα – που συζήτησαν ήδη με την τρόικα.

Αυτά είναι:
– Η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, βάσει της οποίας όλοι όσοι απογράφηκαν θα πληρώνονται από εκεί από το φθινόπωρο. Κάθε άλλη μισθοδοσία από το Δημόσιο σταματά.

– Η δημιουργία ειδικής διεύθυνσης για την απογραφή και την ΕΑΠ στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης (η σχετική τροπολογία προσαρτήθηκε στο νομοσχέδιο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή).

– Η δημιουργία Ενιαίου Μισθολογίου για όλο το Δημόσιο, με κατάργηση των επιδομάτων και την ενσωμάτωσή τους σταδιακά στο βασικό μισθό, ώστε να αρθούν και οι ανισότητες στις αμοιβές (π.χ. οι κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών αμείβονται υψηλότερα από τους διευθυντές του υπουργείου Εργασίας).

Το Ενιαίο Μισθολόγιο, μετά από διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς, θα είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2011 και θα εφαρμοστεί στο β’ εξάμηνο.

Επίσης, τους επόμενους μήνες θα τρέξει η ίδια διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα (δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ κτλ.).