«Η ελληνική αγορά ταξί και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα σε ξενοδοχείο στο Κέντρο της Αθήνας το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, ΣΑΤΑ.

Η ημερίδα αυτή διοργανώνεται 5 μέρες πριν λήξει το «τελεσίγραφο» που έχουν στείλει οι ιδιοκτήτες ταξί προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, για να ανακοινώσει τις προτάσεις του για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους, γιατί διαφορετικά θα επαναλάβουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα.

Την ίδια ώρα, όμως, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διατήρηση οποιουδήποτε κλειστού επαγγέλματος, πλην ορισμένων εξαιρέσεων υπό ειδικές προϋποθέσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση των ταξιτζήδων με το υπουργείο.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΑ με αφορμή την αυριανή ημερίδα σημειώνει ότι το ταξί σε όλο τον κόσμο είναι δημόσιο μέσο μεταφοράς, η δε δραστηριότητά του αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Παρά τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αγορά του ταξί έχει κοινά σημεία και κοινές διαδρομές. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα ότι σε συνδυασμό με τις προτάσεις των φορέων της Ελληνικής Πολιτείας θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον μέλλον του κλάδου.

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του κλάδου των ταξί από ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να παρουσιάσουν τον τρόπο λειτουργίας του ταξί στη χώρα τους.