Η ευχή «Να τα εκατοστήσεις» είναι παρωχημένη για τον αειθαλή Λάμπη Κούνουπα. Έχει ήδη κλείσει τα… 106 χρόνια του και ακμαίος, με καρδιά εφήβου, τιμάται σήμερα στην πατρίδα του την Κρήτη.

Στον υπεραιωνόβιο των αρχών του περασμένου αιώνα- είναι γεννημένος το 1905- θα αποδώσουν τιμή, αγάπη και σεβασμό απόψε, παραμονή του πολιούχου της κωμόπολης Αγίου Τίτου, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Ο Λάμπης Κούνουπας, όπως γράφει το Cretalive.gr, τιμάται απόψε έπειτα από πρόταση των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη. Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, η εκδήλωση τιμής αποτελεί ένδειξη του οφειλόμενου χρέους σε έναν άνθρωπο που κινήθηκε μέσα σε δύο αιώνες, πάσχισε ως μαχητής στη δημιουργία μιας αξιοσέβαστης οικογένειας και έγινε μια κινητή βιβλιοθήκη αποθηκεύοντας στις προθήκες του εγκεφάλου της τα σκληρά γεγονότα των πολέμων και της ζωής.

Είχε πει ο Χαράλαμπος Κούνουπας τον Αύγουστο του 2009 σε δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας: «… Μη θαρρείς, στην ανατροφή μου δοκίμασα μεγάλη σκληραγωγία… Ούλες τσι δουλειές τσι’χω κάμει: Και γεωργός και παντοπώλης και κασάπης». Και συνεχίζει για το Αμάρι την περίοδο της ακμής του: «… Υπήρχαν τότε εδώ τέσσερα δικηγορικά γραφεία, δύο γιατροί με ιατρεία, φαρμακείο χωριστό με φαρμακοποιό ένα Βασίλη Ρολόη, αλλά είναι χρόνια που έχουν εξαλειφθεί όλοι αυτοί. Τώρα δεν έχει ούτε γιατρούς εδώ, ούτε δικηγόρους…».

Δίδοντας τα μυστικά της μακροζωίας και απευθυνόμενος στους σημερινούς ανθρώπους λέει: «… Ν’ αποφεύγετε τις καταχρήσεις και να ελέγχετε τη ζωή που κάνετε. Όλα χρειάζονται, αλλά με μέτρο…»