Φέτος, από την αρχή της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ενώ δεν υπάρχει μέρα που το Λιμενικό να μην καταγράψει τουλάχιστον τρία περιστατικά θανάτων.

Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου, κάνοντας μια καταγραφή από τα δελτία Τύπου του Λιμενικού Σώματος, σημειώσαμε 51 θανάτους σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Από αυτούς οι 29 αφορούσαν άνδρες, ανάμεσα τους και ένα 5χρονο αγοράκι που έχασε τη ζωή του σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και οι 22 γυναίκες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι θάνατοι λουομένων στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας φέτος παρουσιάζουν μικρή αύξηση, και σύμφωνα με τον διευθυντή της Λιμενικής Αστυνομίας Π.Παρασκευά, είναι λάθος η εικόνα που εδώ και χρόνια βγαίνει προς τα έξω, ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν κολύμπι και πνίγονται στις θάλασσές τους.

Όπως εξηγεί, όταν συμβεί ένα περιστατικό στη θάλασσα, αυτό καταγράφεται χωρίς να αναφέρεται η αιτία θανάτου, η οποία πιστοποιείται κατά το στάδιο της προανάκρισης από τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Τότε γίνεται γνωστό εάν ο θάνατος προήλθε από πνιγμό η από παθολογική αιτία.