Πίσω από τη σιδερένια πόρτα, στο τέλος ενός διαδρόμου κατά μήκος του οποίου βρίσκονται οι υπηρεσίες της Yποδιεύθυνσης ΝΑ Αττικής, λειτουργεί από το 2002 το ένα από τα δύο Κέντρα Κράτησης Μεταναστών Ελληνικού.

Ελάχιστοι απ’ όσους πηγαίνουν στην Yποδιεύθυνση για να υποβάλουν αίτηση για νέο διαβατήριο ή να προβούν σε κάποια καταγγελία γνωρίζουν ότι πίσω από τον λερωμένο από τον χρόνο τοίχο του ισογείου κρατούνται 100 παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ουκρανία και αλλού. Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους στο «καινούργιο» (όπως το αποκαλούν οι αστυνομικοί) Κέντρο Κράτησης βρίσκονται εκεί για τρεις έως έξι μήνες, περιμένοντας την απέλασή τους.

Μόνο ένας ή δύο (σύμφωνα με τους υπευθύνους της εγκατάστασης) παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς πρόκειται για παράνομους μετανάστες που έχουν κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο αέρας στον προθάλαμο του Κέντρου, όπου βρίσκεται το γραφείο της αστυνομικής φρουράς, είναι «βαρύς» από τη ζέστη και τη δυσοσμία. Στους τοίχους υπάρχει ένα ασυνήθιστο κολάζ από εικόνες της Παναγίας, φωτογραφίες στρατιωτών με φόντο την Ελλάδα και το σύνθημα «δεν πωλείται γιατί φρουρείται», αλλά και κιτρινισμένες κόλλες Α4 με τα δικαιώματα των εγκλείστων γραμμένα στα αραβικά.

Ένας από τους τοίχους του δωματίου καλύπτεται από βιβλιοθήκη, στα ράφια της οποίας βρίσκονται σε μικρά κουτιά τα προσωπικά είδη των αλλοδαπών, οδοντόβουρτσες, φάρμακα, ρολόγια, ενώ σε δωμάτιο δίπλα, που χωρίζεται από τον «κυρίως» χώρο με τζάμι, λειτουργεί αυτόματος πωλητής τσιγάρων: «Πριν από λίγα χρόνια, κάθε πακέτο είχε φτάσει να κοστίζει μέχρι και 20 ευρώ. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε μηχάνημα», εξηγεί στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο επικεφαλής αξιωματικός του Κέντρου.

Το «καινούργιο» Κέντρο Κράτησης στεγάζεται στο κτίριο όπου πριν από το 2002 βρισκόταν η Τροχαία Αεροδρομίου. Διαθέτει ένα μικρό ιατρείο που λειτουργεί η ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση ή Med. In». «Ο χώρος κράτησης είναι μικρός και τα άτομα πολλά. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δερματικές ασθένειες, ενώ 15 – 20 άτομα πάσχουν από ψυχοσωματικές παθήσεις, όπως άσθμα».

Χειρότερη είναι η εικόνα στο «παλιό» κέντρο κράτησης που βρίσκεται ένα με δύο χιλιόμετρα μακρύτερα, στις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης. Λειτουργεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες σε ένα ισόγειο κτίσμα που στέγαζε πριν από δεκαετίες γραφεία Αμερικανών στρατιωτών. Η ζέστη είναι εντονότερη, το φως και ο αέρας πιο περιορισμένος.

Τους σκουρόχρωμους τοίχους των κελιών (το κτίριο είχε καεί σε εξέγερση το 1999) κοσμούν φωτογραφίες γυναικών και συνθήματα σε διάφορες γλώσσες. Η εγκατάσταση είναι μία από τις 14 στον κατάλογο που τέλη του Μάη δημοσιοποίησε το υπ. Προστασίας του Πολίτη. Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως Κέντρο Κράτησης. Αντίθετα, το «καινούργιο» Κέντρο θα μετατραπεί στις αρχές του 2012 σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.