Σοβαρά προβλήματα με τα αποθέματα νερού παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη της τελευταίας 50ετιας όσον αφορά τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις, κυρίως στους ορεινούς του όγκους, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων νερού και ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Αυτό προκαλεί μείωση της παροχής πολλών πηγών, όπως των Αγιάς, Αρμένων, Λίμνης Κουρνα, κ.λπ., απ’ όπου υδρεύονται περιοχές, όπως ο δήμος Χανίων ο Δυτικός – Κεντρικός – Ανατολικός Αποκόρωνας και αρδεύονται περιοχές των ΤΟΕΒ (Αγιάς Κολυμβαρίου – Αγίας Μαρίνας Πλατανιά – Βαρυπέτρου – Δυτικού – Κεντρικού – και Ανατολικού Αποκόρωνα).

Στην ανακοίνωση του ο ΟΑΔΥΚ αναφέρει ότι για πρώτη φορά έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής παροχή νερού και τονίζει ότι «λειτουργεί τα αντλιοστάσιά του σε 24ωρη βάση, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούν κόπωση στα αντλητικά μηχανήματα, συνεχείς βλάβες, μεγάλες δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος και έκτακτες δαπάνες αποκατάστασης βλαβών, που είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσει. Τα συνεργεία του δουλεύουν σε εξαντλητικό ρυθμό για την αποκατάσταση των βλαβών, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή νερού».