Θέμα λίγων ημερών είναι σύμφωνα, με έγκυρες πληροφορίες, η επιστροφή των κλεμμένων εικόνων από Μοναστήρια των Ιωαννίνων, που εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου. Παράλληλα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η έρευνα της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας για την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος που λυμαίνεται τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δήλωση που έκανε κατά την επίσκεψή της στα Γιάννινα ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας και την Περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο όχι μόνο την επιστροφή των εικόνων αλλά και τον εντοπισμό όσων έχουν κλαπεί.

«Οι εικόνες θα επιστρέψουν και θα φροντίσουμε για τον εντοπισμό και την επιστροφή και των υπολοίπων», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Σημαντική βοήθεια στο έργο της Ελληνικής αλλά και της Διεθνούς Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αμύθητης αξίας κειμηλίων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας προσέφερε η προσπάθεια της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων, η οποία και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της νομαρχίας εικόνες, τέμπλα, βημόθυρα και ιερατικά αντικείμενα που έπεσαν κατά καιρούς στα χέρια των αρχαιοκαπήλων, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Εκκλησίας είχαν προνοήσει να τα καταγράψουν με τις φωτογραφίες τους!

Πηγή: epiruspost.gr