«Δεν έχουμε θαμμένες νάρκες στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου» αναφέρει στο newsbeast.gr ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, Ευάγγελος Μαρασλής.

Ο κ. Μαρασλής που παρακολουθεί στενά το θέμα τα τελευταία χρόνια ξεκαθαρίζει ότι στον ποταμό Έβρο όλες οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν αφαιρεθεί. «Όλα τα ναρκοπέδια που είχαμε ήταν καινούργια. Δεν είχαμε κανένα ναρκοπέδιο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά που δημιουργήθηκαν, έγιναν με σχέδιο το 1974» λέει μεταξύ άλλων.

Για να ξεκαθαρίσει ότι παραμένουν στην περιοχή μόνο οι αντιαρματικές νάρκες. Και ότι ο στρατός έχει συμμορφωθεί με τις διεθνείς οδηγίες και γι’ αυτό το λόγο οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν βγει από ειδικά συνεργεία πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι τα πιο επικίνδυνα ναρκοπέδια βρίσκονταν στην περιοχή του Έβρου, εκεί όπου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 250 άτομα, στην πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες. Άλλωστε, ο ποταμός Έβρου αποτελεί πέρασμα λαθρομεταναστών που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στη χώρα μας και όχι μόνο.

Την ίδια άποψη με τον κ. Μαρασλή έχει και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης. «Αν και είμαι καινούργιος δήμαρχος, έχω ακούσει από παλαιότερους συναδέλφους μου ότι οι περισσότερες νάρκες κατά προσωπικού έχουν αφαιρεθεί. Ήταν ένα θέμα άλλωστε που μας απασχολούσε λόγω των θανάτων που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, αλλά τώρα τα ναρκοπέδια έχουν καθαριστεί, εξ όσων γνωρίζω» αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως δεν έχει διευκρινίσει ακόμη εάν υπάρχουν «ενεργά» ναρκοπέδια σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Το μόνο που έχει πει επίσημα είναι ότι οι καθαρές περιοχές (δηλαδή χωρίς ναρκοπέδια) είναι αυτές στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Στο μεταξύ, στοιχεία του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκών κάνουν λόγο για 41 ύποπτες περιοχές με θαμμένες νάρκες και επικίνδυνο υλικό που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Και γι’ αυτό εφιστούν την προσοχή όλων και ζητούν να καθαριστούν άμεσα αυτές οι περιοχές.