Ανεπίλυτα παραμένουν διαδικαστικά προβλήματα στους δήμους της Ηπείρου με τους δημάρχους, το πρώτο τρίμηνο του Καλλικράτη, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να στέκονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στη νέα αρχιτεκτονική της χώρας. Τα σοβαρά προβλήματα και οι αδυναμίες του Καλλικράτη αναδείχθηκαν κατά την συνάντηση όλων των δημάρχων του νομού, η οποία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.

Τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των νέων δήμων και οι δυσκολίες που ανακύπτουν εξ αιτίας των νομοθετικών κενών, τείνουν να οδηγήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αδιέξοδο και σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε καθημερινές υποχρεώσεις. Το πρόβλημα που αναδείχθηκε σε κυρίαρχο, από όλους τους δημάρχους, αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με ιδιώτες την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατη η σύσταση υπηρεσιών καθαριότητας από τους καλλικρατικούς δήμους.

Παράλληλα ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργεί μία ακόμη σειρά προβλημάτων καθώς για ορισμένα ζητήματα προσκρούει στην κοινή λογική. Τέτοια θέματα, όπως επισημάνθηκε από τους αιρετούς του νομού Ιωαννίνων είναι οι οφειλές από δεδουλευμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά ακόμη και οι προμήθειες καυσίμων.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός και με τους υπόλοιπους δημάρχους της Ηπείρου ώστε άμεσα να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να εκτεθεί η κατάσταση και να ζητηθεί λύση.

Στη συνάντηση μετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Παναγιώτης Κιτσούλης και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

Πηγή: epiruspost.gr