«Η πόλη γουστάρει δήμαρχο Μπουτάρη», ήταν το σλόγκαν των δημοτικών εκλογών του 2010 στη Θεσσαλονίκη. Τον «γουστάρει» γιατί είναι εναλλακτικός, γιατί είναι διαφορετικός και προχωρημένος, γιατί μοιάζει να μην επηρεάζεται πολιτικά, γιατί οι ιδέες του μπορούν να μεταβάλλουν την εικόνα της συμπρωτεύουσας.

Μετά από κάποιους μήνες με «το καπέλο του δημάρχου» και αρκετά δημοτικά συμβούλια, θα τολμούσα να πω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Καμία απολύτως αλλαγή στην καθημερινότητα και στα προβλήματά μας. Προφανώς, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια να συμβούν εν μια νυκτί.

Δεν τον καταδικάζω. Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και για να προχωρήσει κάτι και, τελικά, να υλοποιηθεί, χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος. Δεν τον κατηγορώ. Και οι προκάτοχοί του δεν έκαναν όσα θα έπρεπε.

Θα ήθελα να πιστεύω, όμως, ότι θα κάνει τη διαφορά. Ναι! Τον βλέπω να έχει πολλή διάθεση κι επιμονή. Βλέπω και κάτι άλλο. Την ασχήμια της πόλης μου. Το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών; Αιώνιο. Όχι, δεν υπήρχε πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα, όχι, μειώθηκε το προσωπικό, όχι το ένα, όχι το άλλο. Οι γειτονιές και οι δρόμοι μοιάζουν με μικρές χωματερές, αφού μόνο 25-30 οχήματα κυκλοφορούν καθημερινά στο δήμο. Να κρατάμε για μια- δυο μέρες τα σκουπίδια μας στα μπαλκόνια, προτείνει ο κύριος Μπουτάρης. Είναι αυτό λύση;

Το παρεμπόριο δεν έχει σταματήσει να υφίσταται. Πριν, μάλλον θα το εξάλειφε. Τώρα υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο (είναι πολύ δύσκολο και το ξέρουμε), όμως τουλάχιστον θα προσπαθήσει να διώξει τους πλανόδιους έξω από τις βιτρίνες και τα νόμιμα μαγαζιά. «Μην ψωνίζετε και θα σταματήσει». Σίγουρα είναι και δική μας ευθύνη.

Για το πάρκινγκ ούτε συζήτηση. Αλλά σκέφτεται τα επόμενα χρόνια να πεζοδρομήσει την Τσιμισκή. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν όλες κι όλες τρεις παιδικές χαρές. Κι αυτές τις έχουν καταλάβει χρήστες ναρκωτικών.

Για να δεις πράσινο πρέπει να ψάξεις πολύ, άσε που στα περισσότερα πεζοδρόμια, που υπήρχαν δέντρα, κόπηκαν για να βγάλουν οι καφετέριες τραπεζάκια να κάθεται ο κόσμος. Κι αυτό το θέμα θα παραμείνει άλυτο;

Αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Όγκοι τσιμέντου, θόρυβος, σκουπίδια και ταλαιπωρία. Ο δήμαρχος, πιστεύω πως θα προσπαθήσει να κάνει όσα λέει. Δεν ξέρω σε τι βαθμό και σε πόσον καιρό. Ίσως θα γινόταν συντομότερα αν δεν τον απασχολούσανε θέματα όπως τα τζαμιά και οι gay παρελάσεις. Θέλω ένα δήμαρχο «μέσα σε όλα», αλλά πρώτα θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη να αλλάζει προς το καλύτερο. Με αυτή την εικόνα της πόλης θα διεκδικήσουμε τον τίτλο «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας 2014»; Δε νομίζω…

Όπως είπα προηγουμένως, φυσικά έχουμε κι εμείς τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Παραπονιόμαστε όλη την ώρα για τα σκουπίδια όταν οι περισσότεροι πετάνε από δω κι από κει στους δρόμους. Δεν θέλουμε τους πλανόδιους μικροπωλητές, αλλά πολλές κυρίες ψωνίζουν από κει. Και πολλά πολλά άλλα… Ας γίνουμε κι εμείς λιγάκι έστω ευσυνείδητοι, μπας και δούμε λίγη ομορφιά σ’ αυτήν την πόλη.

Από την aixmi.gr