Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες ή σε κύβους
  • 1/3- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και 3 κ. σ. για τα ζυμαρικά
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2- 3 γαρύφαλλα
  • 2- 3 μπαχάρια
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 1/4 κ. γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 1 κ. σ. ξηρή ρίγανη
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Πιπέρι κατά βούληση
  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 4 κ. σ. τριμμένη αποξηραμένη μυζήθρα ή πεκορίνο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, προσθέστε περίπου μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και μόλις το λάδι κάψει, προσθέστε το κρεμμύδι, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, το ξυλάκι κανέλας, τα φύλλα δάφνης και μια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε, προσθέστε τα σκόρδα και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
  2. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον κιμά, πιέζοντάς τον με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει θρυμματιστός και να μην είναι πλέον κόκκινος. Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί.
  3. Προσθέστε τις θρυμματισμένες ντομάτες, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατέψτε καλά. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου μία ώρα, ελέγχοντας τα επίπεδα του νερού και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ξηρή ρίγανη, αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας, τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα στην άκρη.
  4. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, σουρώστε, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
  5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα απλώστε τα μισά ζυμαρικά, πασπαλίστε πάνω από τα ζυμαρικά 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί, τοποθετήστε μια δεύτερη στρώση ζυμαρικών και πασπαλίστε με άλλες 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί. Γαρνίρετε με λίγη αλεσμένη κανέλα και αφήστε στην άκρη.
  6. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Αποσύρετε από τη φωτιά και περιχύστε τα ζυμαρικά.
  7. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε ένα πιάτο και περιχύστε με κιμά. Γαρνίρετε με τριμμένο τυρί.