Υλικά

  • 1 ½ κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 2 κιλά κρεμμυδάκια στρογγυλά ξερά στιφάδου καθαρισμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ. σ. πελτέ τομάτας
  • 5 κ. σ. χυμό τομάτας
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 6 γαρύφαλλα
  • 4 μπαλίτσες μπαχάρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλυτζάνι κρασί λευκό
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Μετά ρίχνετε το μοσχαράκι και τα σοτάρετε ελαφρώς.
  2. Μετά ρίχνετε 1/2 φλυτζάνι κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Διαλύετε μέσα σε ένα ποτήρι λίγο νερό με το πελτέ τομάτας και το ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε και τον χυμό τομάτας.
  3. Ρίχνετε ζεστό νερό μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.
  4. Μετά ρίχνετε το γαρύφαλλο, την κανέλα, την δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι και κλείνετε την κατσαρόλα μέχρι να βράσει το κρέας. Αφού βράσει το τοποθετείτε σε μία πιατέλα.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα που φτιάξατε το κρέας, με το ίδιο λάδι που ροδίσατε το κρέας, ρίχνετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου.
  6. Τα αφήνετε να μαραθούν μέχρι να μελώσουν και τα σβήνετε με το ξύδι. Μετά ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας.
  7. Σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά και εάν χρειάζεται νερό προσθέτετε. Μην βάζετε κουτάλι μέσα για να μην λιώσουν.
  8. Μόλις βράσει το στιφάδο και μείνει την σάλτσα του, αλατοπιπερώνετε, κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.