Υλικά

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά ένα κιλό σφιχτές φρέσκες ντομάτες.
  2. Στη συνέχεια, τις χαράσσουμε ελαφρά σε σχήμα σταυρού στο κάτω μέρος τους και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, πριν τις ξεφλουδίσουμε. Τέλος τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
  3. Κατόπιν ξεκινάμε τη διαδικασία του σοταρίσματος. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε σε μέτριας έντασης εστία.
  4. Αμέσως μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι.
  5. Όταν αυτά τα δύο μαλακώσουν, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε μερικά φύλλα βασιλικού αφού τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια και σβήνουμε το μάτι.
  6. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι και το πάνω μέρος, το καπάκι της κάθε μελιτζάνας καθώς και τα φυλλαράκια.
  7. Για να αποτελέσουν τη στρώση για το ορεκτικό μας, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου ½ εκατοστό ούτως ώστε να μην είναι ούτε πολύ λεπτές ούτε πολύ παχιές.
  8. Στη συνέχεια βουτάμε τις κομμένες μελιτζάνες σε κρύο και αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό για να ξεπικρίσουν.
  9. Τις αφήνουμε εκεί για μια ώρα περίπου και στη συνέχεια τις βγάζουμε, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις στεγνώνουμε πιέζοντας τις ελαφρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  10. Για να βάλουμε το ορεκτικό μας στο φούρνο θα λαδώσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και θα τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες και τα τυριά ως εξής: Απλώνουμε στη βάση του σκεύους μια στρώση από τη σάλτσα ντομάτας.
  11. Από πάνω τοποθετούμε την πρώτη στρώση από φέτες μελιτζάνας. Βάζουμε τις μελιτζάνες τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να επικαλύπτονται, προσέχοντας να σκεπάσουμε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
  12. Ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας πάνω από αυτή τη στρώση μελιτζάνας. Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας ρίχνουμε τριμμένο τυρί μοτσαρέλα μαζί με την παρμεζάνα ώστε το τυρί να λιώσει στο φούρνο και το απλώνουμε και αυτό πάνω από τη σάλτσα.
  13. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή μια στρώση μελιτζάνας, μια στρώση σάλτσα ντομάτας, τριμμένη μοτσαρέλα και παρμεζάνα και έτσι φτιάχνουμε το επόμενο επίπεδο, την επόμενη στρώση στο σκεύος μας.
  14. Στο δεύτερο επίπεδο πρέπει να προσέξουμε όμως να τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του πρώτου επίπεδου, εάν δηλαδή τις είχαμε τοποθετήσει κατά πλάτος του σκεύους, τώρα θα τις τοποθετήσουμε κατά μήκος.
  15. Με τον ίδιο τρόπο, γεμίζουμε όλο το σκεύος μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε το ορεκτικό μας να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά.