Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό φρέσκες ντομάτες
  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
  • 300 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα τριμμένο
  • 150 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι ψιλό
  • Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Βήμα 1
Πλένουμε καλά ένα κιλό σφιχτές φρέσκες ντομάτες.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, τις χαράσσουμε ελαφρά σε σχήμα σταυρού στο κάτω μέρος τους και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, πριν τις ξεφλουδίσουμε. Τέλος τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βήμα 3
Κατόπιν ξεκινάμε τη διαδικασία του σοταρίσματος. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε σε μέτριας έντασης εστία.
Βήμα 4
Αμέσως μετά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι.
Βήμα 5
Όταν αυτά τα δύο μαλακώσουν, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε μερικά φύλλα βασιλικού αφού τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια και σβήνουμε το μάτι.
Βήμα 6
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι και το πάνω μέρος, το καπάκι της κάθε μελιτζάνας καθώς και τα φυλλαράκια.
Βήμα 7
Για να αποτελέσουν τη στρώση για το ορεκτικό μας, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου ½ εκατοστό ούτως ώστε να μην είναι ούτε πολύ λεπτές ούτε πολύ παχιές.
Βήμα 8
Στη συνέχεια βουτάμε τις κομμένες μελιτζάνες σε κρύο και αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό για να ξεπικρίσουν.
Βήμα 9
Τις αφήνουμε εκεί για μια ώρα περίπου και στη συνέχεια τις βγάζουμε, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις στεγνώνουμε πιέζοντας τις ελαφρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 10
Για να βάλουμε το ορεκτικό μας στο φούρνο θα λαδώσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και θα τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες και τα τυριά ως εξής: Απλώνουμε στη βάση του σκεύους μια στρώση από τη σάλτσα ντομάτας.
Βήμα 11
Από πάνω τοποθετούμε την πρώτη στρώση από φέτες μελιτζάνας. Βάζουμε τις μελιτζάνες τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να επικαλύπτονται, προσέχοντας να σκεπάσουμε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Βήμα 12
Ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας πάνω από αυτή τη στρώση μελιτζάνας. Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας ρίχνουμε τριμμένο τυρί μοτσαρέλα μαζί με την παρμεζάνα ώστε το τυρί να λιώσει στο φούρνο και το απλώνουμε και αυτό πάνω από τη σάλτσα.
Βήμα 13
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή μια στρώση μελιτζάνας, μια στρώση σάλτσα ντομάτας, τριμμένη μοτσαρέλα και παρμεζάνα και έτσι φτιάχνουμε το επόμενο επίπεδο, την επόμενη στρώση στο σκεύος μας.
Βήμα 14
Στο δεύτερο επίπεδο πρέπει να προσέξουμε όμως να τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του πρώτου επίπεδου, εάν δηλαδή τις είχαμε τοποθετήσει κατά πλάτος του σκεύους, τώρα θα τις τοποθετήσουμε κατά μήκος.
Βήμα 15
Με τον ίδιο τρόπο, γεμίζουμε όλο το σκεύος μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε το ορεκτικό μας να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.