Το φρούτο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές επιλογές. Η μπανάνα δεν είναι μόνο νόστιμη και χορταστική, αλλά κρύβει και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ας ξεκινήσουμε από τις ώριμες μπανάνες που ακούμε συχνά πως είναι καλύτερες από τις άγουρες. Και είναι αλήθεια: περιέχουν μια ειδική πρωτεΐνη που έχει συσχετιστεί με την πρόληψη ογκολογικών παθήσεων. Παράλληλα, αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, ενώ η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο τις καθιστά ιδανικές ακόμη και για καθημερινή κατανάλωση. Έρευνες δείχνουν ότι μία μπανάνα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 25%. Επιπλέον, διαθέτουν φυσική αντιόξινη δράση, καθώς περιέχουν ένζυμα που αυξάνουν την παραγωγή βλέννας, προστατεύοντας τα τοιχώματα του στομάχου.

Υλικά (12 τεμάχια)

  • 1 ώριμη μπανάνα
  • 70 γρ. ψίχα χουρμά (χωρίς κουκούτσι), μουλιασμένη σε νερό
  • 200 γρ. αλεσμένη βρόμη
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το μπεν μαρί

  • 100 γρ. κουβερτούρα με στέβια
  • 1 κ.γ. λάδι καρύδας

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Λιώνουμε την μπανάνα με ένα πιρούνι. Στον πολτό που προκύπτει προσθέτουμε τη βρόμη, τον λιναρόσπορο, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βήμα 2: Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγα λεπτά ώστε να «δέσει» και παράλληλα λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί.
  • Βήμα 3: Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια και τα βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
  • Βήμα 4: Τοποθετούμε τα τρουφάκια πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Διατροφική αξία ανά energy ball

  • Ενέργεια: 81 kcal
  • Υδατάνθρακες: 13,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,8 γρ.
  • Λιπαρά: 6,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,3 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ