Υλικά

  • 4 μέτρια μήλα
  • 4 ανθεκτικά ξυλάκια γλυκών
  • 1 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. σ. ανάλατο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Στρώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  2. Τοποθετήστε τα μήλα στο ταψί και πιέστε ένα ξυλάκι για κέρασμα σταθερά στην άκρη του μίσχου, στο κέντρο κάθε μήλου.
  3. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ανακατέψτε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και 1/2 φλιτζάνι νερό. Ανακατέψτε το μείγμα με σπάτουλα σιλικόνης σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να φουσκώνει στις άκρες. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, σταματήστε το ανακάτεμα.
  4. Μαγειρέψτε το μείγμα (χωρίς ανάδευση) μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ελαφρύ κεχριμπαρένιο χρώμα, 10 έως 12 λεπτά.
  5. Όταν φτάσει στο επιθυμητό χρώμα καραμέλας, προσθέστε το αλάτι, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το βούτυρο -το μείγμα θα φουσκώσει έντονα- και ανακατεύετε μέχρι να ενωθεί και να γίνει λείο.
  6. Συνεχίστε να μαγειρεύετε την καραμέλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, άλλα 8 έως 10 λεπτά. Αφήστε το μείγμα σιροπιού στην κατσαρόλα να κρυώσει στους 93 βαθμούς (αν το μείγμα κρυώσει πολύ, μπορείτε να το ξαναζεστάνετε μέχρι να γίνει ρευστό).
  7. Δουλεύοντας γρήγορα, βουτήξτε τα 3/4 ενός μήλου στην καραμέλα, γέρνοντας την κατσαρόλα όσο χρειάζεται για να καλυφθεί.
  8. Κρατήστε το μήλο πάνω από την καραμέλα, αφήνοντας την περίσσεια να στάξει, και στη συνέχεια μεταφέρετέ το στο ταψί.
  9. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα μήλα, ξαναζεσταίνοντας την καραμέλα αν χρειαστεί.
  10. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς πριν το σερβίρισμα.