Υλικά

  • 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1/4 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 λεμόνι, χυμό
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • Για τη σάλτσα πλακί:
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 4- 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμμένες
  • 800 γρ. σάλτσα ντομάτας σε κύβους
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ. γλ. ρίγανη
  • 1/2 κ. γλ. κόκκινο τσίλι
  • 1/2 κ. γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελιές Καλαμών
  • 1/4 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι κατά βούληση
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Για γαρνιτούρα:
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Μαρινάρετε το ψάρι με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και χυμό λεμονιού για 30 λεπτά ή όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα.
  3. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα (περίπου 10 λεπτά). Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για μερικά λεπτά.
  4. Προσθέστε τις ντομάτες και ανακατέψτε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη, νιφάδες κόκκινου τσίλι, μαϊντανό και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Ανακατέψτε το κρασί και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
  5. Ρίξτε σε ένα πυρέξ τη μισή σάλτσα, τοποθετήστε τον μπακαλιάρο και σκεπάστε ε την υπόλοιπη σάλτσα. Ρίξτε μέσα τις ελιές Καλαμών.
  6. Ψήστε στο φούρνο για 35 λεπτά.
  7. Περιχύστε με επιπλέον ελαιόλαδο, γαρνίρετε με μαϊντανό, φέτα και φέτες λεμονιού αν θέλετε και απολαύστε.