120 δόσεις: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους οφειλέτες

Αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:47
05/05/2019
120 δόσεις: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους οφειλέτες
6
loading

Παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών , Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Δευτέρα 6 Μαΐου, στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία και στους δήμους.

Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πακέτο ευνοϊκών μέτρων, με το οποίο θα εξειδικεύεται η διάθεση του δημοσιονομικού χώρου για την περίοδο μέχρι και το 2022 ή το 2023 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να καθυστερήσει η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και υποστήριξε ότι μέριμνα της ρύθμισης για τις οφειλές, είναι να βοηθηθούν όσοι θέλουν να πληρώσουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα και να μην βοηθηθούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για όσους είναι συνεπείς την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Αυτή θα προκύψει από επανυπολογισμό της μετά το 2022 στη βάση της κατώτατης εισφοράς.

Παράλληλα, θα υπάρξει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Μεσοσταθμικα η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής αλλά προβλέπεται,διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

Αναφορικά με τους αγρότες, διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις και η ελάχιστη δόση για την πληρωμή της οφειλής θα είναι τα 30 ευρώ.

Σχετικά με την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πιο συγκεκριμένα...

Η ρύθμιση στην Εφορία

Η ρύθμιση στην Εφορία για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπει δυνατότητα τακτοποίησης σε έως και 120 δόσεις βάσει της φοροδοτικής ικανότητας. Για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, εμφανίζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το χρέος. Επίσης, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των δόσεων με τον αριθμό των τέκνων. Η εφάπαξ καταβολή θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων. Για όσους επιλέξουν τις δόσεις, το ποσοστό των προσαυξήσεων θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για οφειλές έως 3000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει επιτόκιο 5%. Ελάχιστος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 18. Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ, θα ισχύσει ότι και τα για φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δύο ρυθμίσεις:

 1. Για οφειλές νομικών προσώπων από τακτικό χαρακτήρα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) θα έχουμε 18 δόσεις
 2. Για οφειλές νομικών προσώπων έκτακτου χαρακτήρα θα έχουμε έως 30 δόσεις.

Τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων 100%  εφόσον πληρώσουν εφάπαξ. Αιτήσεις για όλους θα μπορούν να γίνουν έως 28/06/2019. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Η ρύθμιση θα ξεκινήσει δύο ημέρες αφού πάρει ο νόμος ΦΕΚ. Πιθανή ημερομηνία η 14η Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και η 16η Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία παρέθεσε και τα ακόλουθα παραδείγματα:

 • Οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ και 3600 ευρώ χρέος, θα πληρώσει 30 ευρώ τον μήνα επί 120 μήνες.
 • Οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ και χρέος 30.000 ευρώ, θα έχει επίσης 120 δόσεις.
 • Οφειλέτης με εισόδημα 51.000 ευρώ και 3000 ευρώ χρέος θα έχει 18 δόσεις στη διάθεσή του.
 • Οφειλέτης με εισόδημα  30.000 ευρώ και 6000 ευρώ χρέος θα έχει 60 δόσεις να έχει ένα παιδί και 51 δόσεις αν δεν έχει παιδιά

Τα ασφαλιστικά ταμεία

Προβλέπεται κούρεμα της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Με αυτή τη διπλή περικοπή, επέρχεται μεσοσταθμική μείωση κατά 65% στο σύνολο της οφειλής όπως υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου. Αυτή η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018. Εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια ενώ στη ρύθμιση υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις. Ειδικά για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ η ελάχιστη δόση θα διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Για τους αγρότες ανεβαίνει το όριο οφειλής για να πάρει σύνταξη από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση οφειλών στους δήμους

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμισή είναι τέσσερις μήνες από την ισχύ του νόμου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δήμοι θα μπορούν να έχουν αύξηση των εσόδων τους υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση –υπάγονται όλες οι οφειλές που θα βεβαιωθούν ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες από τη δημοσίευση- θα μπορούν  να εξασφαλίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων. Η διαγραφή θα γίνεται ως εξής:

 • Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%
 • Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις: διαγραφή 80%
 • Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις: διαγραφή 70%
 • Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις: διαγραφή 60%
 • Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις: διαγραφή 50%.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Τι κοροϊδο που ειμαι

  Πληρωνα κανονικα τις δοσεις της εφοριας κυριολεκτικα στερουμενος ακομα και το φαγητο.Απο την αναγγελθεισα ρυθμιση αποκλειομαι γιατι εντασσονται μονο οσοι εχουν ληξιπροθεσμες οφειλες μεχρι 31.12.2018 και εχασαν τη ρυθμιση μη πληρωνοντας τιποτα το 2019.Οσοι ειναι συνεπεις και πληρωναν κανονικα εξαιρουνται.Επειδη εχω ρυθμισει και τον ΕΝΦΙΑ και το φορο εισοδηματος εχω 4 ρυθμισεις που τρεχουν και περιμενα οτι θα ενταξω ολες τις οφειλες σε μια ρυθμιση ωστε να μειωθει το μηνιαιο κοστος των δοσεων.Δυστυχως ομως ημουν συνεπης .Τι κοροϊδο που ειμαι.

 2. avatar Βασικα η ρυθμιση φαινεται καλη

  Βασικα η ρυθμιση φαινεται καλη αλλα πρεπει να δουμε πως θα λειτουργησει στην πραξη.Αν ειναι οπως την ανελυσαν,η μειωση των δοσεων θα ειναι μεγαλη σε σχεση με τις ισχυουσες ρυθμισεις.Εχω εισοδημα 12.000 € το χρονο.Υπολοιπο οφειλης 7 χιλ ευρω.Πληρωνω 137 € δοση.Σε 120 μηνες θα πληρωνω 58 ευρω το μηνα.Πριν ομως πω ευγε ,πρεπει να δω στη πραξη τη ρυθμιση.Να μας μενει και κανενα ευρω να φαμε και καμμια μπριζολα,βαρεθηκα καθε μερα φασολαδα,φακες και μακαρονια 8 χρονια τωρα.

 3. avatar @ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΡΕ?????

  Μαθε ορθογραφια πρωτα και μετα γραφε ...γραμματιζουμενε.

 4. avatar Μστ

  Ωραία λογική του υπουργείου οικονομικών...100% διαγραφή των προσαυξήσεων με εφάπαξ καταβολή των οφειλών για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους...σαν να λένε στους επιχειρηματίες μη πληρώνεις τίποτα, χρώστα, καβάντζωνε τον ΦΠΑ στη τσέπη ώστε να μπορείς να έχεις άτοκη χρηματοδότηση για τις ανάγκες σου και εμείς με ρύθμιση σου διαγράφουμε τις προσαυξήσεις...και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, είναι τα κορόιδα.!!

  1. avatar @ Μστ

   Αναλογη διαγραφη 100% εγινε και με τη ρυθμιση το 2013 επι ΝΔ εφ οσον εξοφλουσες την οφειλη.Βγαλε τις παρωπιδες.

 5. avatar ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΡΕ?????

  ΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ....Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ....ΔΙΟΤΙ ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ....ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ((( ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ )))!!!!ΧΑ....ΧΑ,,,,ΧΑ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει