Εκπτώσεις στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων (γιατρών δικηγόρων, μηχανικών) που δεν έχουν κλείσει πενταετία και μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής για τους αγρότες, ώστε να καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους ακόμη και σε βάθος εξαετίας, αντί τριετίας, υποσχέθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος βλέποντας τις κινητοποιήσεις να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση οι εισφορές σύνταξης και ασθένειας θα ξεκινούν από τα 98 ευρώ το μήνα αντί 158 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση και 210 ευρώ που είναι σήμερα η χαμηλότερη εισφορά στον ΟΑΕΕ.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο συζήτησαν χθες σε συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων (Γ. Στασινός από το Τεχνικό Επιμελητήριο, Μ. Βλασταράκος από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και Β. Αλεξανδρής από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών). Εφυγαν όμως χωρίς συμφωνία και με άδεια χέρια. Εκαναν λόγο για «μεγάλη απόσταση» που τους χωρίζει με την κυβέρνηση και δήλωσαν επιφυλακτικοί στον τρόπο επιβολής των εισφορών ιδίως πάνω από τις 12.000 ευρώ εισοδήματος. Η απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν αλλάζει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου που απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Το σχέδιο προβλέπει πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.

Παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης», ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές, που δεν θα είναι εξοντωτικές για τους αυτοτελώς απασχολούμενους.

Να σημειωθεί ότι για τους νέους προβλέπεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Tα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής:

– για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000 – 20.000 ευρώ, η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους, αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο

– για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς

– όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές.

Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα – άνω των 3 ετών – για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορώνστο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468€, αντί για τα 586€.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

1. Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.