Ξεκινούν τον Αύγουστο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με την ΤτΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:29
08/05/2017
Ξεκινούν τον Αύγουστο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων
4
loading

Ξεκινούν τον Αύγουστο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θ. Μητράκος, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε ότι τα πρώτα δείγματα και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του 2016, για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι τράπεζες στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά το 2018 και το 2019 και εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση, με το ποσό να εκτιμάται σε 30,8 δισ. ευρώ, από διαγραφές δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (11,5 δισ. ευρώ) και μεταβιβάσεις δανείων (7,4 δισ. ευρώ).

Αντίθετα, αρνητική συμβολή εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (30,4 δισ. ευρώ).

Σήμερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στο 44,7%, ενώ τα ποσοστά ανά κατηγορία δανείων, δηλ. για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, διαμορφώνονται σε 41,5%, 44,4% και 54%, αντίστοιχα.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (26,6%) και χειρότερη τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (58,9%) και κυρίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (68,3%). Υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στην πλειονότητα των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στους κλάδους του εμπορίου (59,6%), των κατασκευών (54,7%) και της μεταποίησης (46,4%).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Δαμασκηνάκης Γιώργος

  \" σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.\" Ωραίο ε;
  Μπαταξήδες το 68,3% των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  Αφού χαρίστηκαν στις τράπεζες 55 δις με επιπλέον εγγυήσεις 220 δις του δημοσίου, αφού μερικοί ιδιώτες που μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών μοιράστηκαν τα παραπάνω, και αφού πουλήθηκαν μετά σε εξευτελιστικές τιμές 0,001 ευρώ οι μετοχές σε ξένους, έρχονται τώρα να \" εξυγιανθούν \" ακόμη περισσότερο καταστρέφοντας την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων που δεν τις θέλουν να υπάρχουν έτσι και αλλιώς, προκειμένου να κυριαρχήσουν οι μεγάλες.

  Αλλα ξέχασα, φταίει μόνο ο Σύριζα, γιατί οι υπόλοιποι αντιδρούν σθεναρά.

  Όλο το κοινοβούλιο, το πιό δοσίλογο (που έχει συμφωνήσει με τους ξένους, έχει δώσει το λόγο του δηλαδή ότι επιθυμεί την συνεργασία με το τραπεζοβιομηχανικό σύμπλεγμα ) μετά την πρώτη κατοχή, είναι υπο έλεγχο, με τη Χ.Α. και το ΚΚΕ συμπεριλαμβανόμενα. Για όλους, η έξοδος απο την ΕΕ είναι καταστροφή. Κανείς δεν εξηγεί γιατί, σε ποιά μελέτη το είδανε αυτό, ενώ η ΧΑ λέει δέν παράγουμε άρα δεν μπορούμε να βγούμε, ενώ το ΚΚΕ λέει ότι \"με τις συνθήκες αυτές\" (αμμάν αυτές οι συνθήκες πάντα), θα πληγεί το λαικό εισόδημα.
  Σάμπως θέλουμε να βγούμε για να πλήξουμε το λαικό εισόδημα. Αντιθέτως, βγαίνουμε για να πλήξουμε το εισόδημα των τραπεζιτών, αφού ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΠΡΟΙΟΝ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΠΡΟΙΟΝ ΑΠΑΤΗΣ, ΔΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ, και ως εκ τούτου μηδέποτε γενόμενο.

 2. avatar Νίκος χασαπης

  Μπράβο τσιπροκιο. Άντε να πάρουμε κανενα σπιτάκι και εμείς που σε ψηφίσαμε.

 3. avatar Μπράβο!

  Στον ρουβίκωνα για τις μπούκες του.Ορίστε η απόδειξη ότι όλοι οι \"αντί\" δουλεύουν για το νεοταξικό σύστημα!

 4. avatar SYC

  Έτσι μπράβο, ηλεκτρονικοί πληστηριασμοι. Να μην μπορεί κανείς να τους διακόψει....
  Επιτέλους, αλλο ένα σχέδιο του Τσυριζα που γίνεται πραγματικότητα.
  Ψηφίζω Αλεξηηηηηη!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει