Ενώπιον πρόσθετων φόρων μεταβίβασης και προσαυξήσεων χιλιάδων ευρώ βρίσκονται πολίτες που αποφασίζουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Παρότι ο νόμος προβλέπει πως δεν οφείλονται αναδρομικά εισφορές ή επιβαρύνσεις, πολλοί πολίτες που έκαναν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων μπήκαν «στο στόχαστρο» της εφορίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι Εφορίες διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες σε σπίτια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις «τακτοποίησης» στις Πολεοδομίες, επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους μεταβίβασης και προσαυξήσεις χιλιάδων ευρώ.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η παράγραφος 6 του άρθρου 6 του νόμου προβλέπει πως «για τους χώρους που υπάγονται στη ρύθμιση δεν οφείλονται αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί». Ωστόσο με νέα εγκύκλιο του υπουργείου σημειώνεται πως «τα θέματα φορολόγησης των χώρων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών».