Σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές από την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στα οπωροκηπευτικά προϊόντα και φρούτα από 11% σε 13% «βλέπει» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη τη μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά.

Η ομοσπονδία με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη σημειώνει ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντός του 2010 ενώ τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα είναι είδη άμεσης καθημερινής βιοτικής ανάγκης και η αύξηση του Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει μετακύλιση της αύξησης στην τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

Η ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέσα σε ένα έντονα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση του Φ.Π.Α. εκ νέου κατά 2% θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια μας να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά σε λογικές τιμές για τον καταναλωτή και να διατίθεται η Ελληνική παραγωγή», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Εκφράζει δε την παράκληση να ανακληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά και να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα.

«Κατανοούμε βέβαια τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά σε καμία περίπτωση η αύξηση του Φ.Π.Α. στα οπωροκηπευτικά και φρούτα δεν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου” αναφέρεται στην επιστολή.