Οι ΗΠΑ πιθανώς να μην δώσουν παράταση στη Ρωσία για να αποπληρώσει το χρέος που έχει σε τράπεζες στο εξωτερικό, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία έχει διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα προχώρησε καθυστερημένα σε πληρωμές για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταβάλει τις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας. Αλλά η Μόσχα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την προθεσμία της 25ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την όποια λήγει η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να κάνει πληρωμές στους κατόχους αμερικανικών ομολόγων.

Έτσι, η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι «εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βρει τρόπο να κάνει αυτές τις πληρωμές και αθετήσει τεχνικά το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πραγματικά σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένη από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».

Σημειώνεται, πως η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από τον απόηχο της επανάστασης του 1917 και είχε βαθμολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.