Μετά από πέντε συνεχείς ημέρες ανόδου και παρά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s, στο ελληνικό ταμπλό μέχρι στιγμής φαίνεται να ενεργοποιούνται αγοραστικά αντανακλαστικά. «Η κατά τέσσερις βαθμίδες υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s χθες το απόγευμα, υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την πορεία του Χ.Α.», αναφέρει στο πρωινό της report η ATE Securities. Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, «δεδομένης της υποστήριξης προς την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και της μειωμένης αξιοπιστίας των οίκων αξιολόγησης», το αποτέλεσμα σήμερα ίσως να μην είναι αρνητικό.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.547,4 μονάδες, με κέρδη +0,48%. Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο Χ.Α. περίπου 11 εκατ. τεμάχια, αξίας 41,7 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 62 μετοχές διαπραγματεύονται ενισχυμένες, 61 υποχωρούν και 57 διατηρούνται αμετάβλητες. Έντονη διακύμανση και για τον δείκτη των τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 3,37% νωρίτερα, ενώ αυτή τη στιγμή οι απώλειες περιορίζονται σε 0,59% στις 1.539,75 μονάδες. Από τη σύνθεσή του, όπου με θετικό πρόσημο κινείται μόνο η Proton Bank, ξεχωρίζουν οι πιέσεις περί του 1,5% για τις ATEBank, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ βρέθηκε νωρίτερα να υποχωρεί έως τα τα 9,87 ευρώ.

Αναλυτικά από τον «μοιρασμένο» FTSE20, τα υψηλότερα κέρδη εμφανίζει ο ΟΤΕ, ενισχυμένος 3,42% στα 6,05 ευρώ. Με κέρδη 1,47%, 1,06% και 1,00% ακολουθούν οι Coca-Cola 3E, Motor Oil και Ελλάκτωρ, ενώ σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται και οι μετοχές των ΔΕΗ (+0,56% στα 12,57 ευρώ), Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ. Οι Jumbo και MIG διατηρούνται αμετάβλητες στα 5,34 και 1,04 ευρώ, όπως και η Marfin Popular Bank στα 1,53 ευρώ, ενώ στον αντίποδα η Μυτιληναίος υποχωρεί 1,39% στα 4,26 ευρώ. Με απώλειες που δεν υπερβαίνουν το 1% διαπραγματεύονται οι ATEBank, Τρ. Κύπρου, Τρ. Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Τ.Τ. και ΕΤΕ, με την τελευταία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 10,21 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr