Διευρύνονται σήμερα τα spread των ομολόγων από τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών Bunds στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τη Moody’s.

Ο διεθνής οίκος, με μια αιφνιδιαστική του ανακοίνωση, υποβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk).

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου η Moody’s είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, διατηρώντας ταυτόχρονα την απειλή ότι πιθανότατα θα προχωρούσε εντός των επομένων τριών μηνών και σε νέα.

Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική, οι Έλληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν την κίνηση της Moody’s με τις εκφράσεις «χτύπημα κάτω από τη μέση» και «παραλογισμός». Οι ίδιοι προέβλεπαν την υποβάθμιση όχι όμως σε αυτή την έκταση και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται από θεσμικά όργανα όπως η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ

Η Fitch διαβεβαίωσε, πάντως, από την πλευρά της ότι δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία junk στο άμεσο μέλλλον.

Στις 10:42 (ώρα Ελλάδος), η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διευρυνόταν στις 642,9 μονάδες βάσης από 592 μονάδες βάσης που ήταν στο χθεσινό κλείσιμο.

Εν τω μεταξύ, το spread των ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds ενισχυόταν και αυτό στις 214 μονάδες βάσης, ενώ το spread των ιρλανδικών ομολόγων διευρυνόταν στις 294 μονάδες βάσης από 276 μονάδες βάσης.

Πηγή: nafteboriki.gr