Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων που πιστεύει ότι μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων με το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2022. Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα (Πέμπτη 7/10) υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς μιλώντας σε σεμινάριο για τη Βόρεια Ιρλανδία ανέφερε πως η Κομισιόν σκοπεύει να ολοκληρώσει το έργο της για το πακέτο αυτό έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν συχνότερα.

«Νομίζω ότι θα έχουμε πολύ εντατικές συνομιλίες για όλο τον υπόλοιπο Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των δυο μας να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λογική λύση πριν από το τέλος του έτους, ή τις αρχές του επόμενου».

Βρετανία και ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμες να συμβιβαστούν

Βρετανία - ΕΕ

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να είναι έτοιμες να συμβιβαστούν για την επίλυση της κατάστασης με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία και η απειλή του Λονδίνου να προκαλέσει την αναστολή μέρους της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit δεν θα βοηθήσει, είπε ο Σέφκοβιτς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολλά έχουν ειπωθεί από Βρετανούς πολιτικούς για την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργοποιήσει το άρθρο 16. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει. Μας αποσπά από το να εργαστούμε από κοινού για να βρούμε λύσεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Μας πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια για να φθάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Άρα είναι σαφές δεν υπάρχουν γρήγορες, εύκολες λύσεις σε αυτό που είναι μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» είπε προσθέτοντας ότι μπορούν να βρεθούν πρακτικές λύσεις εάν είναι αμοιβαίο το πνεύμα του συμβιβασμού.