Με κυνισμό και δυσπιστία αντιμετωπίζει ο Τζον Ντίζαρντ, οικονομικός συντάκτης των Financial Times, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αφού με άνεση που προκαλεί εντυπώσεις, έχει προδιαγράψει την πορεία της ελληνικής υπόθεσης, με ακρίβεια που θα ζήλευαν ακόμα και… προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης!

«Το τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων», σημειώνει η εφημερίδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη και ίσως επισπεύσουν τις εξελίξεις, αφήνοντας το τρίτο τρίμηνο του έτους ελεύθερο για διακοπές».

Η ρητορική αυτή εντάσσεται σε ένα κλίμα πίεσης προς τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η σπέκουλα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων εκείνων που έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα κινδύνου και περιμένουν να θησαυρίζουν σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία βαρέσει κανόνι. Την «επικείμενη» πτώχευση της χώρας μας το βρετανικό φύλο την τοποθετεί, με αρκετή βεβαιότητα, στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011.

Η κριτική του βρετανού αναλυτή εστιάζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμή χρέη που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιαρθρωθούν με συμφέροντες όρους με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναδιαρθρωθεί.