Παρελθόν θα αποτελέσει μέσα στο 2015 η δεκαπενταετία για τις συντάξεις.

Ήδη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει κλειδώσει η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής σύνταξης στις 6.000 ημέρες (20ετία) από τις 4.500 ημέρες (15ετία).

Έως τώρα η διαπραγμάτευση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο αφού οι δανειστές απαιτούν νέα μέτρα φωτιά στο ασφαλιστικό συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα «Νέα».

Το μέτρο της κατάργησης της 15ετίας θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις των δανειστών αν θα εφαρμοστεί αμέσως για όλους όσοι έχουν λιγότερα από 20 έτη ή αν θα ισχύσει για νέους ή για τους 45άρηδες ασφαλισμένους. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει εντός του 2015.

Το μέτρο θα περιορίσει τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων με την κατώτατη σύνταξη, η οποία ενσωματώνει μεγάλο μέρος παροχής χωρίς αντίστοιχη καταβολή εισφορών και θα είναι σύμφωνη με τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για περιορισμό των μη ανταποδοτικών παροχών και στενότερη σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ γίνεται από ασφαλισμένους με 4.500 έως 4.799 ημέρες ασφάλισης (δηλαδή 15 έως 16 έτη εργασίας). Δηλαδή με κατώτατα όρια . Το άθροισμα των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση με εισφορές έως 4.5000 ένσημα είναι 26%. Δηλαδή το ένα τέταρτο των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορούν ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει εισφορές για λιγότερο από 15 έτη.