Φορολογική δήλωση 2020: Αγώνας δρόμου για έκδοση νέων εκκαθαριστικών με περισσότερες δόσεις και εκπτώσεις

Χωρίς τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:05
16/07/2020
Φορολογική δήλωση 2020: Αγώνας δρόμου για έκδοση νέων εκκαθαριστικών με περισσότερες δόσεις και εκπτώσεις
4
loading

Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς καμία μείωση στην προκαταβολή φόρου θα κληθούν να πληρώσουν  οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στις 31 Ιουλίου.

Η διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση από 35% έως και 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν μείωση άνω του 5% στο πρώτο εξάμηνο του  έτους ακόμη δεν έχει φθάσει στη Βουλή.

Αν δεν ψηφισθεί η διάταξη και δεν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών για τους φορολογούμενους που θα ενσωματώνουν τη μείωση ή ακόμη και τον μηδενισμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμα συλλέξει τα στοιχεία εξαμήνου αναφορικά με το μέγεθος της πτώσης τζίρου στις επιχειρήσεις που θα κρίνει τελικά και εάν δεν θα πληρώσουν καθόλου ή θα επωμιστούν ένα μικρό μέρος της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία εκδίδονται άλλωστε για όσα νομικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ήδη υποβάλλει τις δηλώσεις τους δεν ενσωματώνουν ούτε τον νέο αυξημένο αριθμό δόσεων, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο κάτι που συμβαίνει και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους  τα οποία με βάση το εκκαθαριστικό καλούνται να πληρώσουν χωρίς έκπτωση και σε τρεις διμηνιαίες δόσεις το φετινό φόρο εισοδήματος.

Οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν χθες ορίζουν αύξηση του πλήθους των δόσεων φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις καθώς και έκπτωση φόρου 2% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο που τους αναλογεί.

Η ΑΑΔΕ θα πρέπει τώρα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών με το νέο δοσολόγιο εξόφλησης των φόρων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει «φωτιά» για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατό.

Όσοι δε έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ χωρίς την έκπτωση του 2%, όπως προκύπτει από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, τη δικαιούνται και μένει να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα τους αποδοθεί.

Το πιθανότερο είναι μέσω συμψηφισμού με άλλη φορολογική υποχρέωση, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει να εξοφλείται από τον Σεπτέμβριο ( και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Αράπης

  Είναι απαράδεκτο ότι η έκπτωση 2% είναι ανύπαρκτη στα εκκαθαριστικά λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Μία ακόμα εξαγγελία χωρίς να υλοποιηθεί!

 2. avatar Fzman

  Εδω και τοσο καιρό λένε για την έκπτωση 2% στην εφαπαξ πληρωμή φορου εισοδήματος και αυτό απλα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ!!
  Μας δουλεύουν μου φαίνεται.

 3. avatar Φλου

  Στο ελληνικό κράτος δεν υπάρχει μια συνέπεια, μια σταθερότητα μια αξιοπιστία. Όλα φλου. Τρέμεις να ασχοληθείς μαζί του, διοτι καποια στιγμή, με ένα κουμπί, τα αλλάζει όλα πώς του \'ρθει...

 4. avatar Χαχαχαα πολιτικοί

  Της αρπαχτης

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει