Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της όσον αφορά τα επιτόκια κατά τη σύνοδο του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τετάρτη στο Παρίσι – την μία από τις δύο που γίνονται εκτός Φραγκφούρτης κάθε χρόνο- ,καθώς συνεχίζει να συμβάλει στη συνέχιση της ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους υπουργούς του κόμματός του στην κυβέρνηση να παραιτηθούν, ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις πέραν της χώρας, ιδίως εάν χρειαστεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοικτό την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς φθάσουν πολύ ψηλά, λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να τονωθεί ξανά με μακροπρόθεσμα δάνεια, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Πάντως στη συνεδρίασή του την Τετάρτη στο Παρίσι, το ΔΣ της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει κάποια σημαντική μεταβολή της πολιτικής του, πολύ περισσότερο διότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, μείωσε την πίεση που δεχόταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

Η οικονομική εμπιστοσύνη επανακάμπτει στην ευρωπαϊκή οικονομία των 9,5 τρισεκ. δολαρίων, όμως η ανάπτυξη είναι αναιμική, δικαιολογώντας εν μέρει την δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά σημερινά τους επίπεδα ή να τα μειώσει ακόμη περισσότερο.

Η ΕΚΤ είχε κάνει την δέσμευση αυτή τον Ιούλιο για να αποκρούσει τις πιέσεις των χρηματαγορών οι οποίες περίμεναν ότι η Fed θα μείωνε τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει και την διαθέσιμη ρευστότητα. Αλλά έκτοτε η Fed ανέβαλε το σχέδιο αυτό. Παράλληλα η υπερβάλλουσα ρευστότητα – το επίπεδο των χρημάτων που πέραν του επιπέδου που χρειάζονται οι τράπεζες για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους δαπάνες – μειώθηκε, κάτι που δημιούργησε την προσδοκία πως η ΕΚΤ μπορεί να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα παρέχοντας μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια (ή LTRO, όπως είναι γνωστές οι χορηγήσεις της αυτού του είδους).

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο της τράπεζας Nomura οι αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο εάν και κατά πόσον και κυρίως πότε θα υπάρξει νέα αναχρηματοδότηση των τραπεζών. «Όμως ενώ ο Ντράγκι θα επαναλάβει ότι η ΕΚΤ έχει διάφορες επιλογές διαθέσιμες που μπορεί να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί, περιμένω ότι δεν θα εξαγγείλει ένα LTRO άμεσα»,δήλωσε ο οικονομολόγος αυτός, ο Νικ Μάθιους.

Δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση ή αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο βρίσκεται στο 0,50%, στη σύνοδό της που γίνεται Τετάρτη και όχι την πρώτη Πέμπτη του μήνα όπως συνηθίζεται, λόγω μιας αργίας της Γερμανίας την Πέμπτη.