Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Και οι 60 οικονομολόγοι που μετείχαν σε αυτή την έρευνα προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής της.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν το 23μελές Δ.Σ. της τράπεζας θα συμφωνήσει σε μία σαφή διατύπωση της μελλοντικής πολιτικής της (forward guidance), δίνοντας το χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων ή ξεκάθαρους στόχους όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να επιτευχθούν πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να τονίσει ότι η μείωση των επιτοκίων παραμένει ως μελλοντική επιλογή, επιβεβαιώνοντας τη χαλαρή τάση της νομισματικής πολιτικής. Τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν σχετικά ισχυρά, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και ενίσχυσή της κατά τη διάρκεια του 2014.

Όμως η συζήτηση περί αύξησης των επιτοκίων στην αγορά χρήματος έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στο επιτελείο της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τον περασμένο μήνα τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.