To μείζον ζήτημα των «κόκκινων δανείων» τέθηκε επί τάπητος σε συζητήσεις του επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, αλλά τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είδε τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τις διοικήσεις των τραπεζών και στελέχη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Ο επικεφαλής του SSM συναντήθηκε επίσης με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος από τις αρμόδιες εποπτικές διευθύνσεις, τα οποία ευχαρίστησε για το άριστο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για όλα τα τρέχοντα θέματα της τραπεζικής εποπτείας.

Λίγο αργότερα και το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Ενρία μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για να έχει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Ενρία παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Open, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα «κόκκινα δάνεια» και τα capital controls. Για τα «κόκκινα δάνεια» και τη διαχείρισή τους ο επικεφαλής του SSM ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ωστόσο παραμένουν ένα «προβληματικό χαρτοφυλάκιο για τις τράπεζες».

Για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ο κ. Ενρία ανέφερε: «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος με την ολοκλήρωση του προγράμματος και πιστεύω ότι ο διοικητής της ΤτΕ έχει αναφέρει πρόσφατα ότι προς το τέλος του έτους μάλλον θα αρθούν τα capital controls. Δεν εναπόκειται σε εμάς ως ΕΚΤ να εκφέρουμε άποψη αλλά θα είμαστε υποστηρικτικοί».