Η μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Fed) προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εγχώριους αλλά και τους παγκόσμιους οικονομικούς κινδύνους, έφεραν σήμερα σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν χαμηλά επίπεδα, ρεκόρ. Η απόφαση της Fed έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και πολλοί μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος για τα επιτόκια της εταιρείας Mizuho μιλούν πια για έναν επερχόμενη μεγάλη οικονομική σύγκρουση. «Αυτή η συνεδρίαση της Fed βάζει εν πολλοίς έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο στο βασικό μας σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αντιδράσει επιθετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν και αυτές ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, μετά από τις ενέργειες της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, πως οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 2%. Τόσο μεγάλη μείωση έχει να σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης ακολούθησαν, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης και να φτάνει στο -0,31%. Είναι συχνό φαινόμενο οι αποδόσεις των ομολόγων όλων των μεγάλων χωρών να ακολουθούν η μία την άλλη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί επενδυτές μετακινούνται από τον ένα τίτλο στον άλλο. Η αμερικανική πολιτική βέβαια, έχει παγκόσμια επίπτωση στις τιμές της αγοράς.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 2 έως 8 μονάδες βάσης. Του ισπανικού 10ετούς είχε απόδοση 0,36%, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ με απόδοση χαμηλότερη κατά 4,5 μονάδες βάσης σήμερα. Από τις συζητήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ωφελήθηκε περισσότερο η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν από 8 έως 11 μονάδες βάσης σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα έτους.